Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ректор Володимир Смоланка – про ситуацію з хворими на дифтерію студентами і потребу щеплення

В університетських гуртожитках розгорнули три пункти, де можна безкоштовно вакцинуватися; також щеплення роблять у медпункті головного корпусу УжНУ на Бамі

0 3 107
Сьогодні вранці ректор Ужгородського національного університету Володимир Смоланка відвідав іноземних студентів, які захворіли на дифтерію й ушпиталені до Обласної клінічної інфекційної лікарні. Після цього очільник вишу поспілкувався з пресою.
Ректор Володимир Смоланка – про ситуацію з хворими на дифтерію студентами і потребу щеплення

Володимир Іванович повідомив, що нині хворі студенти почуваються краще й перебувають на стадії одужання. Згідно з протоколом, у лікарні вони будуть до повного одужання.

Наразі в університеті введено обмежувальні заходи на трьох факультетах медичного спрямування: медичному, медичному №2 та стоматологічному. В університетських гуртожитках розгорнули три пункти, де можна безкоштовно вакцинуватися. Також щеплення роблять у медпункті головного корпусу УжНУ на Бамі.

Ректор наголосив, що вакцин є достатньо, тож усі нещеплені студенти й викладачі мають пройти цю процедуру. «Ми не можемо нікого змушувати, але, думаю, здоровий глузд візьме гору: кожен має розуміти, що вакцинація – це його персональна відповідальність та безпека», – зауважив Володимир Смоланка.

Володимир Смоланка
Володимир Смоланка

За даними медиків, на сьогодні в Ужгороді тільки 27% дорослого населення має щеплення проти дифтерії. Загалом провакциновано близько 50% жителів міста (в т. ч. дітей). Для вироблення суспільного імунітету щепленими має бути 95–97% жителів. Наразі серед українських студентів випадків дифтерії не зафіксовано.

У соцмережах розгорнулася акція на підтримку студентів-іноземців, на адресу яких деякі ужгородці пишуть агресивні, подеколи навіть расистські висловлювання.

«Насамперед хочу сказати, що ми підтримуємо наших студентів. На жаль, деякі люди «сприяли» тому, щоб створилася така нездорова атмосфера, багато було спекуляцій, мовляв, ці студенти привезли невідому інфекцію з іншої країни. Так, в Індії фіксується тисяча випадків дифтерії, але це на мільярд триста мільйонів населення! Це 1 випадок на 130 мільйонів. В Україні уже цьогоріч маємо 5 випадків на 40 мільйонів, не враховуючи Ужгород. Ми мусимо розуміти, що це не якась особлива епідеміологічна ситуація, а така, що спричинена зниженим колективним імунітетом», – заявив ректор.

Уже на початку наступного тижня в Ужгород надійдуть 100 доз сертифікованих протидифтерійних сироваток – університет звернувся із офіційним листом до посольства Індії.

Ректор Володимир Смоланка – про ситуацію з хворими на дифтерію студентами і потребу щепленняТим часом і медики, й керівництво УжНУ закликає ужгородців зробити вакцинацію або ревакцинацію задля уникнення негативних наслідків. Щеплення проти дифтерії потрібно робити у 16, 26 та кожні наступні 10 років. Процедура є безкоштовною.

До слова, невдовзі після розмови із засобами масової інформації Володимир Смоланка разом із проректорами вишу показали приклад свідомого ставлення до власного здоров’я, провакцинувавшись у медпункті головного корпусу університету на Бамі.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.