Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На міжнародній конференції в УжНУ обговорили різні аспекти транскордонної безпеки –  фізичної і технічної, суспільної, медичної, економічної, екологічної

Захід організовано Програмою транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014–2020 разом з Ужгородським та Львівським національними університетами

0 150
Як повідомлялося, на базі УжНУ відбулася наукова конференція «Безпека на території Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна». Захід організований Програмою транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014–2020 разом з Ужгородським національним університетом та Львівським національним університетом імені Івана Франка.

На міжнародній конференції в УжНУ обговорили різні аспекти транскордонної безпеки –  фізичної і технічної, суспільної, медичної, економічної, екологічноїУ першій половині дня виступали організатори та керівники програми, сконцентрувавши увагу на теоретичних та практичних вимірах транскордонної безпеки. Після обіду ж працювали у п’ятьох секціях. У рамках конференції були розглянуті питання, що стосувалися різних аспектів транскордонної безпеки –  фізичної і технічної, суспільної, медичної, економічної, екологічної.

На секції «Суспільна безпека» науковці з трьох країн обговорювали питання відчуття захищеності людини в спільноті, де вона перебуває. Акцентували саме на тих питаннях, котрі пов’язані з переміщенням осіб у межах країн.

На міжнародній конференції в УжНУ обговорили різні аспекти транскордонної безпеки –  фізичної і технічної, суспільної, медичної, економічної, екологічноїНа засіданні було заявлено найбільшу кількість доповідачів – 17. Таку популярність секції учасниця конференції доцентка кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій ФІМВ, очільниця Ресурсного центру зі сталого розвитку УжНУ Ганна Мелеганич пояснює так: «Ця тематика охоплює ширший спектр проблем і залучає фахівців з різних сфер. До прикладу, на панелі «Медична безпека» доповідатимуть саме кваліфіковані працівники галузі охорони здоров’я. До нашої ж секції залучені соціологи, історики, політологи чимало інших різнопрофільних спеціалістів. Будуть порушуватися питання толерантності та безпеки в освітньому просторі, історико-правові засади питання безпеки тощо».

Доцентка переконана, що справжня мета конференції – не тільки представити на загал свої дослідження, а й обговорити їх та, можливо, знайти практичні вирішення проблеми.

Модерував роботу секції доктор соціологічних наук з Жешувського університет Губерт Котарський. Відкрила її  доцентка Агнешка Левічка-Зелент з університету Марії Кюрі-Склодовської (Люблін) доповіддю про адаптацію українських та білоруських студентів. Дослідження проводилися на базі цього ж вишу – і це не випадково, адже Люблінське воєводство межує з обома країнами. Дослідниця стверджує, що через комунікацію студентів між собою змінюється їх система цінностей. Також велику увагу вона зосередила на системі поглядів студентів та учнів середніх шкіл Польщі під впливом закордонних студентів.

На міжнародній конференції в УжНУ обговорили різні аспекти транскордонної безпеки –  фізичної і технічної, суспільної, медичної, економічної, екологічноїАктуальну проблему трудової міграції та соціальної безпеки порушили науковиці з ЛНУ ім.Франка – проф. Наталія Ковалівська та доц. Анна Кудринська. Вони визначили різні мотиви міграції, зокрема, пояснили її не тільки пошуком роботи, але й навчанням, у тому числі й студентів з Африканського континенту. Актуальність проблеми полягає передусім у тому, що питання українських мігрантів не регулюється  польським законодавством.

Як зауважив у підсумку модератор секції Губерт Котарський, всі виголошені доповіді викликали жвавий інтерес та дискусію серед учасників.

Приємно відзначити, що на секціях науковці швидко знайшли спільну мову і працювали без синхронного перекладу.

Є надія, що в ході конференції учасники відкрили для себе нові теми для дослідження та дістали поштовх до поглиблення розвідок, які вже виконують.

Галина Гичка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.