Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Інтерактивний правовий семінар організували на юрфаку

Студенти і викладачі говорили про права людини крізь призму сучасності

0 386
З нагоди 70-ої річниці Загальної декларації прав людини та у рамках Всеукраїнського тижня права, 10 грудня на базі кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету Ужгородського університету відбувся інтерактивний правовий семінар «Права людини крізь призму сучасності». До участі у такій формі навчальної й наукової роботи були залучені викладачі кафедри теорії та історії держави і права та студенти 1-го, 3-го, 4-го курсів та 1-го курсу магістратури спеціальності «Право» та «Міжнародне право».

Інтерактивний правовий семінар організували на юрфакуЗі вступним словом до колег і студентів звернувся в.о. завідувача кафедри теорії та історії держави і права доцент Іван Переш: «10 грудня міжнародне співтовариство відзначає Міжнародний день прав людини. Саме цього дня 1948 року Генасамблея ООН схвалила Загальну декларацію прав людини, яка стала основою міжнародних стандартів у сфері прав людини. На декларації ґрунтується чимало міжнародних договорів з прав людини. Положення Загальної декларації стали підвалиною для понад 80 міжнародних договорів і декларацій. Значення цього документа полягає не тільки в тому, що він став першим міжнародним стандартом у сфері прав людини, а й у тому, що декларація створила правову базу для дальшого кодифікаційного процесу в цій галузі, що сприяв еволюції концепції прав людини». Іван Переш наголосив, що метою семінару є науковий аналіз поняття «права людини», характеристика основних міжнародних документів з прав людини, а також розкриття особливої ролі та значення механізму захисту прав людини в умовах сучасності.

Модераторами інтерактивного семінару були викладачі кафедри теорії та історії держави і права Мирослава Зан та Марина Когут.

На обговорення винесли 4 блоки питань, за кожен із яких відповідав один із спікерів – викладачів кафедри теорії та історії держави і права.

Інтерактивний правовий семінар організували на юрфакуУ контексті питання, що стосувалося нормативного закріплення прав людини доцент Андріана Бадида зробила ретроспективний аналіз передумов ухвалення Загальної декларації прав людини та порівняльний аналіз Загальної декларації прав людини та Європейської конвенції з прав людини, виокремила їх спільні та відмінні ознаки. Дискусійним видалося питання щодо того, чи перелік прав, який задекларовано у змісті Загальної декларації, є вичерпним, і чи можуть існувати права людини поза каталогом.

Доц. Яна Бариська закцентувала увагу аудиторії на комплексному аналізі основних підходів до розуміння прав людини. Яна Олександрівна розкрила зміст поняття «ядро прав людини», яке базується на людській гідності та рівності, що викликало жваву дискусію щодо того, які елементи лежать в основі поняття прав людини. Разом з учасниками семінару спробували сформулювати власне визначення поняття «прав людини».

Професор Яна Ленгер у своєму виступі окреслила основні етапи еволюції прав людини. Зокрема, особливу увагу було зосереджено на так званих поколіннях прав людини та які групи прав (соціальні, економічні, громадянські, культурні тощо) вони об’єднують. Особливо жвавою була дискусія щодо необхідності декларування та механізму реалізації прав четвертого покоління. Йшлося про права, які виникли в наслідок розвитку медицини, біології, техніки та змін у загальній моралі (евтаназія, клонування, право на зміну статі та ін.)

Заключним етапом інтерактивного семінару був блок, який стосувався механізму забезпечення та захисту прав людини. Доцент Вікторія Туряниця закцентувала на ключових елементах національного та міжнародного механізму захисту прав людини. Особливо дискусійним у блоці видалось питання стосовно дієвості механізму забезпечення та захисту прав людини на практиці.

У дискусії з приводу означеної проблематики також взяли участь викладачі кафедри теорії та історії держави і права Д.Пеца, С.Болдижар, В.Копча, О.Биркович. До обговорення також долучився професор кафедри цивільного права та процесу В.Заборовський.

Важливо, що студенти продемонстрували надзвичайну активність та зацікавленість даною проблематикою. Під час семінару в аудиторії панувала атмосфера наукової дискусії, де кожен – студент чи викладач – сміливо й активно вступали в дискусію, аргументуючи ту чи іншу точку зору, та наводили приклади «ЗА» чи «ПРОТИ».

Інтерактивний правовий семінар організували на юрфакуЗавершився семінар виступом доцента Дмитра Пеци, який зазначив, що тема семінару є надзвичайно актуальною в умовах тих глобалізаційних процесів, які відбуваються у світі. Дмитро Дмитрович наголосив, що практика проведення таких семінарів повинна підтримуватись і надалі, оскільки жива наукова дискусія сприяє формуванню професійної майстерності фахівця-юриста.

Неочікуваним сюрпризом для учасників семінару виявилось те, що не зважаючи на відстань у майже 1000 км, свою участь, хоч і заочну, засвідчив і професор кафедри теорії та історії держави і права, член-кореспондент Національної академії правових наук, суддя Конституційного Суду Василь Лемак, цитата якого стала висновком проведеного заходу: «Через 70 років після ухвалення Декларації людська цивілізація розуміє прості істини: права людини є там, де є незалежний суд і дієва демократія, а не папірці з каталогами можливостей».

За інформацією кафедри теорії та історії держави і права
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.