Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Штучний інтелект замість власного?

Студенти й викладачі УжНУ – про плюси і мінуси Chat GPT

0 147
Про штучний інтелект торік говорили настільки багато, що британський словник Сollins дав йому титул «Слово 2023-го». Не дивно, адже всього за якись рік активного розвитку ШІ наше життя суттєво змінилося.

Chat GPT – текстовий штучний інтелект, який здобув чи не найбільшу популярність з-поміж своїх «братів» і «сестер» за цей час. Він має широкий функціонал: знаходить інформацію, впорядковує її, створює тексти, допомагає аналізувати дані, а також може імітувати діалог і підтримувати людей психологічно. Я не випадково зазначив, що цей додаток саме імітує діалог. Самі розробники зазначили, що всю інформацію, яка в нього потрапила, він просто завчив і, знаючи принципи, на яких побудована розмова між людьми, навчився вставляти певну послідовність слів після іншої. Нічого надлюдського!

Крістіна Говалло
Крістіна Говалло

Для багатьох студентів поява такої новинки стала приємною несподіванкою, адже Chat GPT легко може допомогти студентам, наприклад, у написанні їхніх робіт. Наприклад, 4-курсниця інженерно-технічного факультету Крістіна Говалло дуже схвально відгукується про нього: «Для мене чат GPT став хорошим помічником у вирішенні питань і завдань у повсякденному житті. Він досить реалістично може згенерувати за вашим запитом рецепт, сценарій і навіть пісню. Цікаво, що чат GPT може відповісти не тільки на одну вашу зацікавленість, а й дати відповідь відразу на кілька пов’язаних між собою питань. Також хочу відзначити швидкість відповіді на поставлене питання, що дуже важливо, адже іноді час грає ключову роль. Чат GPT – хороший застосунок, але рекомендую перевіряти згенеровану ботом інформацію й використовувати її обережно».

Владислав Приймак
Владислав Приймак

Щоправда, є й студенти, які не поділяють такого ентузіазму, наприклад, четвертокурсник спеціалізації «Реклама та зв’язки з громадськістю» Владислав Приймак: «Вважаю, що Chat GPT погано вплине на нас і нашу роботу. Якщо казати глобально, то що частіше люди будуть користуватися Chat GPT, то швидше впаде їх продуктивність як робочого шару суспільства. Навіщо щось робити, якщо хтось може виконати це за тебе, правда? Це погано, бо мотивація щось створювати самому відпадає – і людина перестає розвиватися. Тоді вона стагнує, а стагнація – це вже майже деградація.

Якщо ж брати локально, то використання Chat GPT зменшить активність нашого мозку і ми перестанемо мислити, впаде креативність, продуктивність, а без різноманітних навичок (окрім генерації запитань у чат) ми будемо нікому не потрібні».

Наталія Толочко
Наталія Толочко

Доцентка кафедри журналістики, кандидатка наук із соціальних комунікацій і викладачка Наталія Толочко розповідає про свій позитивний досвід співпраці з додатком, однак наголошує: зловживати ним теж не варто: «Ставилася до чату GPT негативно, доки не пройшла стажування в Академії викладачів журналістики. Під час навчання тренери продемонстрували його переваги й переконали нас у тому, що ця розробка може бути корисною для викладачів, наприклад, під час створення вправ, тестів, генерування нових ідей для практичних занять. Студентам-медійникам чат може допомогти, якщо використовують його розумно, скажімо, для пояснення певної інформації, пошуку ідей для творчих робіт, а, можливо, навіть для розробки структури матеріалів чи варіантів розвитку теми. Однак я категорично проти того, щоб чат працював замість студента: створював журналістські тексти, відповідав на запитання тощо. На жаль, подеколи спостерігаю його роботу в студентських статтях, есеях, курсових роботах. Наслідки такого «полегшення», на мою думку, сумні: студент не здобуває важливих навичок створення авторських матеріалів, не вміє шукати інформацію в різних джерелах, не опановує теоретичного матеріалу. У зв’язку з цим, вважаю, слід врегулювати етичний аспект, а також зробити доступними для викладачів і медійників програми, що виявляють роботу чату».

Світова спільнота вже давно бачить ці проблеми й тому пропонує різноманітні рішення. Наприклад, ще у березні Ілон Маск і Стів Возняк закликали припинити розвиток штучного інтелекту. Так вони сподівалися, що  над ним попрацюють більше часу для уникнення зайвих ризиків. Втім, яке місце матиме він у майбутньому, покаже лише час і наше користування ним.

Дмитро Воробйов,
студент відділення журналістики
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.