Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

СНТ «Кліо» досліджувало постать Карла IV Люксембурга

Молоді науковці-історики організували науковий семінар про короля Богемії та Моравії й імператора Священної Римської імперії, період правління якого увійшов в історію під назвою «золота доба»

0 213
Ігор Ліхтей вітає учасників семінару
Ігор Ліхтей вітає учасників семінару
29 листопада 2021 р. минуло 643 роки з дня смерті Карла IV Люксембурга (1316–1378), відомого всьому світу як король Богемії та Моравії (з 1346 р.) Карл І та як імператор Священної Римської імперії (з 1355 р.) Карл IV. Правитель є найшановнішою персоною чеської історії. З цієї нагоди СНТ «Кліо» організувало 30 листопада науковий семінар про період його правління, який увійшов в історію під найменуванням «золота доба».

Вступне слово надали завідувачу кафедри античності, середньовіччя та історії України домодерної доби факультету історії та МВ УжНУ Ігорю Ліхтею. Науковець займається дослідженнями у галузі богемістики епохи Середньовіччя та модерної доби, тому його досвід цінний для доповідачів заходу. Вчений наголосив на дипломатичній місії правителя, особливо на шлюбній дипломатії, та наскільки віртуозно він залучив релігійно-церковну складову до державної політики. Також Ігор Ліхтей презентував серію доробків, присвячених Карлу IV.

Підтримав ідею непересічної постаті короля та імператора завідувач кафедри модерної історії України та зарубіжних країн УжНУ Ігор Шніцер. Він наголосив, що Карл IV Люксембург – потужний володар в історії середньовічної Центральної Європи. Також науковець позитивно оцінив зацікавлення студентів проблемами богемістики та словакістики.

Після налаштування робочої атмосфери розпочалася основна частина. Захід поділили на три блоки: «Політика», «Культура» й «Особистість та особисте». Кожен з них характеризує специфіку доповідей.

Тож спікери першого блоку:

  • Сніжанна Вайнраух «Проблеми коронації господаря «Східного Парижу»: передумови, особливості, наслідки».
  • Василь Лазарчик «Італійські подорожі та відносини з папством Карла IV Люксембурга»
  • Златослава Керечанин «Прийняття «Золотої булла» 1356 р. та її роль у розвитку Чеського королівства та Священної Римської імперії у др. пол. XIV ст.».

Другий блок:

  • Іванна Бабинець «Архітектура за правління Карла IV Люксембурга: будівництво міст, храмів та ініціювання замкових споруд».
  • Віктор Петрович «Культурно-освітні заходи в роки правління Карла IV (1346–1378)».
  • Наталія Куштан «Замок Карлштейн – резиденція Карла IV Люксембурга».

Третій блок:

  • Юлія Зубова «Становлення особистості Карла IV Люксембурга».
  • Ніна Задорожна «Жінки в житті Карла IV Люксембурга».

Завершили студентський науковий семінар узагальненням почутого та взаємною подякою за активну роботу на науковій ниві.

Галина Рейтій, секретар СНТ «Кліо»
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.