Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Дні Чехії і Словаччини в Ужгороді стартували з прес-конференції генконсулів сусідніх держав у ректораті УжНУ

Павел Пешек та Mірослав Мойжіта розповіли й про те, які спільні проекти вже втілено на Закарпатті та яка співпраця між регіонами триває

0 193
12 березня у залі засідань Вченої ради Ужгородського національного університету відбулася прес-конференція Генерального консула Чеської Республіки у Львові Павела Пешека та Генерального консула Словацької Республіки в Ужгороді Mірослава Мойжіти. Захід також відвідав почесний консул Чеської Республіки в Ужгороді Отто Ковчар, працівники посольств Чехії та Словаччини. Модерувала зустріч проректор із науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел.

Дні Чехії і Словаччини в Ужгороді стартували з прес-конференції генконсулів сусідніх держав у ректораті УжНУ«Сто років тому була заснована Чехословаччина. Тоді Закарпаття було частиною цієї демократичної держави, і ми не можемо не пишатися тим періодом: багато традицій, демократичних, культурних зв’язків краю було закладено саме тоді. Чеська, словацька, українська інтелігенція співпрацювала на цій території й відіграла велику роль. Тож університет не зміг відмовити пропозиції консульств стати співорганізатором заходу», – зауважила пані проректор.

Павел Пешек розповів присутнім про план заходів, що відбудуться в рамках відзначення Днів Чехії та Словаччини, Додав, що нині Чехія бачить європейський шлях розвитку України і буде рада вітати нас у ЄС.

«Чехословацький період важливий для теперішніх двох окремих держав і нині. Ми не лише мирно розділилися, а й стали дружно і мирно жити. Стосунки між словаками і чехами нині дуже добрі», – зауважив Мірослав Мойжіта.

Відповідаючи на питання журналістів, серед іншого консули розповіли про те, які спільні проекти вже втілено на Закарпатті та яка співпраця між регіонами триває. Зокрема, це будівництво дитсадків, організація гуманітарних таборів, покликаних допомогти дітям, які втратили своїх батьків через військову агресію на Сході України, тощо.

У рамках відзначення заплановано низку заходів, ознайомитися з якими можна за посиланням.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.