Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студентка стомату УжНУ – про свій 200-бальний шлях у вступному рейтингу та перший рік навчання

Про майже рік на престижному факультеті Ужгородського університету розповідає першокурсниця спеціальності «Стоматологія», учасниця шкільних олімпіад, призерка III етапу Малої академії наук України в секції валеології, а ще ІІ віцеміс стоматологічного факультету – 2019 Анастасія Суркова

0 877
Не секрет, що медичні спеціальності в Ужгородському університеті – серед найпопулярніших, тож конкурс на них справді великий, і здобути тут перші місця непросто. Як удалося набрати 200 балів у вступному рейтингу, розповіла першокурсниця спеціальності «Стоматологія», учасниця шкільних олімпіад, призерка III етапу Малої академії наук України в секції валеології, а ще ІІ віцеміс стоматологічного факультету-2019 Анастасія Суркова.
Анастасія Суркова
Анастасія Суркова
  • Звідки Ви? У якій школі навчалися?

– Народилася й живу в Ужгороді. Навчалася в класичній гімназії Ужгородської міськради в класі з хіміко-біологічним профілем, що і дало мені глибокі знання, які допомогли при підготовці до ЗНО.

  • Ви показали високі результати на тестуванні, здобувши 197 балів з української мови та літератури, 198 – з біології та 184 – з математики. Як довго готувалися до ЗНО, самі чи з репетиторами? Чи сподівалися на такі високі бали?

– Я готувалася до ЗНО з української мови і літератури, біології від початку 11 класу, окрім математики, адже наприкінці жовтня було введено зміни до переліку вступних предметів, тому до неї я готувалася з грудня. Відвідувала репетиторів, але, на мою думку, репетитор лише спрямовує учнів у правильному напрямку, все інше залежить від випускника. Я, звичайно, бажала мати високі бали, адже готувалася постійно, щорічно брала участь у шкільних олімпіадах на міському та обласному етапах. Як і більшість, мала відчуття страху, адже не знала те, які завдання чекають мене на тестуванні, боялася, що через хвилювання буду неуважною.

  • Чому обрали стоматологічний факультет УжНУ?

– Я здавна мріяла мати медичну освіту, у моїй сім’ї чимало лікарів. Професія стоматолога є запитаною, адже громадян, у яких з’являються проблеми з зубами, щороку незмінно більшає. Обрала саме цю спеціальність, бо, окрім лікування захворювань ротової порожнини в людей, хочеться дарувати їм естетичне задоволення, оскільки стоматологія вирішує й певні косметичні проблеми. На мою думку, задоволення від свого зовнішнього вигляду є однією зі складових щасливого життя.

  • Як довго адаптовувалися до університетського життя?

Студентка стомату УжНУ – про свій 200-бальний шлях у вступному рейтингу та перший рік навчання– Для адаптації я не потребувала багато часу, адже в нашій школі необхідно було освоювати достатньо великий обсяг матеріалу, що мені й допомогло. До того ж знову-таки – постійна підготовка до олімпіад. Думаю, в середньому за місяць можливо адаптуватися до нового етапу життя.

  • Чи вже вирішили, у якій галузі стоматології хочете працювати?

– У стоматології багато граней, кожна з них особлива і по-своєму цікава, можна працювати не тільки в одній з них. Пропедевтика на нашому факультеті починається з другого курсу, тому наразі не можу сказати, що мені більше до вподоби. На мою думку, коли ми почнемо ознайомлюватися з кожною з галузей, у мене потроху почне складатися картина своєї діяльності в майбутньому.

  • Які предмети в університеті Ваші улюблені?

– Анатомія людини – це водночас один із найскладніших предметів, але коли є хороші викладачі, проблем не виникає. Поряд з анатомією ще стоять медична біологія та гістологія. Також не найлегші предмети, але дуже цікаві, адже пов’язані зі здоров’ям людини. До того ж викладачі намагаються полегшити процес навчання, використовуючи на лекціях презентації, де чітко подано найнеобхідніший матеріал та зображення для кращого запам’ятовування.

  • Як минула перша сесія? Чи хвилювалися? На Вашу думку, що складніше: ЗНО чи іспити в університеті?

– Перша сесія минула успішно, бали – автоматом, тому була спокійна і не хвилювалася. Більш напруженою я була впродовж семестру, оскільки поклала собі за мету скласти все на «відмінно» і посісти гідне місце у стипендіальному рейтингу. На мою думку, якщо постійно вчитися, ні іспити, ні ЗНО не є важкими. Тут більшу роль відіграє психологічний фактор. Слід налаштувати себе на позитив, бути впевненим, спокійним, не панікувати. Складаючи ЗНО, ми відчуваємо певну відповідальність, адже це наш єдиний шанс в році, на основі результатів якого вирішується дальша доля щодо вступу на омріяну спеціальність до вищого навчального закладу, тому найважче в ЗНО, вважаю, – перебороти хвилювання. Завдання, насправді, не є складними, якщо ретельно до них готуватися та вчитися в школі.

  • У стипендіальному рейтингу за перший семестр маєте 5 додаткових балів. Напевне, брали участь у якихось заходах?

– Я дістала бали за активну участь у громадському житті, а саме – долучилася до конкурсу «Міс стоматологічного факультету – 2019». На жаль, у першому семестрі не було наукових конференцій, але тепер я підготувала тези на «ІХ Міжнародну стоматологічну конференцію студентів та молодих вчених».

  • На конкурсі «Міс стоматологічного факультету» ви здобули звання ІІ віцеміс. Чому вирішили взяти участь у цьому заході?

Студентка стомату УжНУ – про свій 200-бальний шлях у вступному рейтингу та перший рік навчання– Вважаю це чудовою можливістю ознайомитися ближче з кухнею факультету, адаптуватися до нового етапу в житті, заявити про себе на першому курсі. Це також нові знайомства й приємний досвід, який залишиться у пам’яті як частина студентського життя.

  • І що найбільше в ньому подобається?
Під час подорожі до Бельгії
Під час подорожі до Бельгії

– Найбільше те, що, на відміну від школи, вивчаємо саме те, що знадобиться в нашій майбутній спеціальності. Також значним плюсом є те, що УжНУ організовує багато цікавих заходів, наприклад, обрання міс того чи іншого факультету, адже далеко не всі університети в Україні так послідовно організовують розважальні, оздоровчі події для студентів. Важкими хіба що можуть бути деякі предмети та адаптація до них, але і з цим я успішно даю раду.

  • Яке Ваше хобі?

– Дуже люблю подорожувати. Це, на мою думку, найкращий метод пізнання світу, різних культур, звичаїв. Все те, що ми побачили впродовж подорожей, назавжди закарбовується в нашій пам’яті. Я була в багатьох країнах Європи і надалі планую розширювати свій список.

  • Чому вступили саме до УжНУ?

– Вважаю УжНУ гідним навчальним закладом з європейським характером і не бачу потреби вступу до ВНЗ в інші області. До того ж програма кожної спеціальності є однаковою для всіх державних вищих закладів освіти України. Рівень УжНУ підтверджується неодноразово багатьма рейтингами. А ще наша область поблизу кордону з чотирма країнами ЄС, і це також відіграє значну роль у перспективах студентів.

Розмовляла Ольга Брайлян
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.