Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти перетворилися на піонерів, щоб… попрощатися з Леніном

Зі станції «Ужгород» назад до Європи рушив опломбований вагон із вождем Жовтневого перевороту – так символічно в місті відкрили ще одну міні-скульптурку «Hasta la vista, Lenin»

0 219

Студенти перетворилися на піонерів, щоб… попрощатися з Леніном

Студенти перетворилися на піонерів, щоб… попрощатися з Леніном
Опломбований вагончик з Леніном
11.11 об 11.11 зі станції «Ужгород» назад до Європи рушив опломбований вагон із Леніном – так символічно в місті відкрили ще одну міні-скульптурку «Hasta la vista, Lenin», авторами якої є скульптор Михайло Колодко та коваль Роман Мурник.

Близько 20 студентів – учасників Туристичного клубу УжНУ, серед яких рекламісти й піарники, соціологи, туризмознавці, географи, перевдяглися в піонерів і попрощалися з вождем Жовтневої революції (чи то перевороту) із нагоди її сотої річниці.

Студенти перетворилися на піонерів, щоб… попрощатися з Леніном
Михайло Колодко та Федір Шандор

Для довідки

«Опломбований вагон» – усталена в історії назва, якою заведено позначати три дипломатичні потяги, якими зі Швейцарії через Німеччину до Російської імперії переправили більшовицьку верхівку. Часто це словосполучення вживається на позначення саме того вагона, в якому везли майбутнього «вождя світового пролетаріату» Володимира Ульянова (Леніна), який, за завданням Генштабу та уряду Німеччини, мав на меті через антиурядові й підривні дії сприяти сепаратному виходу Росії з Першої світової війни.

Міні-скульптурка стала вже 28-ю в місті. Її особливість у тому, що автор хотів показати Леніна, …не показуючи його. Усередині металевого вагончика заховано антикварне погруддя Ілліча, яке колись стояло чи не в кожному владному кабінеті. Утім побачити вождя все-таки можна – крізь шпарини у вагончику.

Відкривав міні-скульптурку професор УжНУ Федір Шандор, зачитавши вірш Павла Чучки «Ленін ай дітвак». Відтак автор витвору Михайло Колодко зауважив: «Колись мій старший брат сказав, що Леніна малювати можна лише тим, хто дістане спеціальний дозвіл. Тоді я зрозумів, що це майже «свята» людина. Відповідно не мав права й торкнутися до цього чоловіка, тому всередині є справжнє антикварне погруддя з дюралюмінію, яке колись було відлите мільйонним тиражем. Сто років тому Леніна, за словами Черчилля, як заражену бацилою істоту відправили в Росію, аби він зробив ту справу, що нас завела до цієї тупикової станції, із якої ми вийшли – через це вагон опломбований. Сьогодні через західні ворота України ми повертаємо його назад».

Ксенія Шокіна
Фото Наталії Павлик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.