Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

У Хусті відбулася IV Всеукраїнська літня школа з програмування

Цьогоріч айтівські знання й навички, завдяки й ужнівським ентузіастам зокрема, мали нагоду вдосконалити п’ятдесят шість школярів 5–10 класів

0 751
На відкритті школи
На відкритті школи
З 1 до 7 червня на базі гімназії-інтернату міста Хуста тривала IV Всеукраїнська літня школа з програмування. П’ятдесят шість школярів 5–10 класів змогли вдосконалити свої знання в царині програмування. Співорганізаторами школи стали завідувач кафедри інформаційних управляючих систем та технологій Олександр Міца та вчитель інформатики Хустської гімназії-інтернату, заслужений вчитель України Микола Дронь.

Крім досвідчених лекторів – ст. викладача кафедри інформаційних управляючих систем та технологій Ужгородського університету Сергія Вапнічного й доцента Житомирського державного університету імені Івана Франка Сергія Жуковського, читати лекції приїхали четверо студентів-першокурсників факультету ІТ УжНУ – Василь Меренич, Андрій Симкін, Олександр Стегура та Дмитро Майор, а також призер IV етапу Всеукраїнських олімпіад з інформатики та математики дев’ятикласник(!) Мартін Лешко.

Крім здобуття юнацтвом необхідних знань і навичок, одним із завдань школи було й формування режиму роботи учнів над собою. Відомо, що багато школярів гають час у ґаджетах та комп’ютерних іграх. Встановлені правила роботи Літньої школи спонукали учнів концентруватися на вивченні матеріалу впродовж усього дня. Так, о 8.00 снідали, о 9.00 починалася лекція, яка тривала до години, а далі ‒ до 14.00 ‒ потрібно було розв’язувати задачі, пов’язані з темою лекції. З 15.00 починався розбір задач, який тривав до 18.00 ‒ запланованої вечері. Відтак охочі могли позайматися у спортзалі гімназії-інтернату.

Фрагмент "Новинки++"
Фрагмент “Новинки++”

Для більш ефективного засвоєння матеріалу учнів розподілили на три ліги залежно від рівня знань. У кожній викладалися окремі теми. На старті занять учасники отримали футболки, блокноти та ручки з атрибутикою школи. Розробкою дизайну займався доцент кафедри інформаційних управляючих систем та технологій Олександр Левчук. Газету «Новинка++ (Хустська школа)» допоміг сформувати доцент кафедри журналістики Василь Шаркань.

Учасниками школи стали учні Хуста, Ужгорода, Виноградова, Мукачева, Сваляви, а також юнацтво з Волинської області. Для найсильнішої ліги ‒ першої ‒ була доступна онлайн-участь. Отож  приєдналися у дистанційному форматі учні зі Львова та Києва, також дістали доступ до матеріалів школярі, які перебували в Каліфорнії, Великобританії та Грузії.

Завершувалася школа традиційно Кубком Хуста з програмування, за результатами змагання в якому переможцями стали:
Ліга 1:

  • І місце – учень 10-го класу Виноградівської ЗОШ №8 Максим Лоя;
  • ІІ місце – учень 10-го класу Ужгородської ЗСШІ з ПВОП Денис Чепелюк;
  • ІІІ місце – учень 9-го класу Мукачівського ліцею Павло Ціцей.

Ліга 2:

  • І місце – учень 7-го класу ЗОШ с. Боратин Волинської області Тарас Деркач;
  • ІІ місце – учень 7-го класу Ужгородської ЗОШ №12 Андрій Михалко;
  • ІІІ місце – учень 10-го класу Мукачівського ліцею Микола Греба.

Ліга 3:

  • І місце – учень 8-го класу Ужгородської ЗСШІ з ПВОП Дмитро Ведєнєєв;
  • ІІ місце – учень 6-го класу гімназії-інтернату м. Хуста Владислав Слава;
  • ІІІ місце – учениця 5-го класу гімназії-інтернату м. Хуста Анастасія Павлова.

У кожній лізі були передбачені грошові призи: 1000 грн – за перше місце, 800 грн ‒ за друге та 600 грн ‒ за третє. Крім того, кожен учасник отримав від управління освіти, релігій та у справах національностей міста Хуста (очільниця – Олеся Калинич) powerbank і сувеніри з атрибутикою Хуста. Приємно, що підтримати школу виявили бажання наші ІТ-фахівці. Зокрема, програміст із Ужгорода Ян Дацюк профінансував грошові призи в третій лізі. Студент Ужгородського університету, працівник ІТ-компанії Snapchat Артур Сидоран презентував переможцю першої ліги бездротові навушники високої якості. Футболки для школи організував випускник хустської гімназії-інтернату, працівник ІТ-компанії Snapchat, майбутній магістрант Ужгородського університету Іван Фекете.

Проведення таких літніх шкіл з програмування потребує немалих зусиль організаторів і підтримки на всіх рівнях. У Хусті така підтримка є. Тож одна із трьох учнівських шкіл з програмування працює саме на базі згаданої гімназії-інтернату. Наступного року планується розширити коло учасників учнями з Грузії, які вже давно висловлюють бажання приїхати. Сумлінна й наполеглива робота над формуванням високоінтелектуальної молоді дасть міцний фундамент для процвітання нашої держави!

За інформацією факультету інформаційних технологій
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.