Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

«Інформаційна миска ’2025»: кожен момент – як ложка смачного боґрачу

Ювілейний, уже десятий, фестиваль молодих журналістів зріс до міжуніверситетського формату: студенти й викладачі УжНУ, «Львівської політехніки» та ЧНУ провели день спільної дії і смаку

0 186
З 2011 року в УжНУ відбувається «Інформаційна миска» – тепла, душевна подія, яку проводять студенти й викладачі відділення журналістики. Цьогоріч, 9 жовтня, до них долучилися й філологи, а також гості зі Львова й Чернівців, щоб разом створити атмосферу справжнього осіннього свята – зі смаком, ароматом і, звісно, порцією творчого запалу.

«Інформаційна миска ’2025»: кожен момент – як ложка смачного боґрачуЮвілейну – десяту – «Інформаційну миску» провели на базі відпочинку в Оріховиці неподалік Ужгорода. Захід урочисто відкрили декан філологічного факультету Юрій Бідзіля, завідувач кафедри журналістики Євген Соломін, а також викладачі факультету.

Цього року до ужнівців приєдналися викладачі й студенти з Національного університету «Львівська політехніка» – завідувачка кафедри журналістики та засобів масової комунікації, доцентка Зоряна Галаджун, доцентка Божена Іваницька, студенти третього курсу, а також студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Юрій Бідзіля зазначив: «Такі заходи, як «Інформаційна миска», допомагають здобувати важливі людські навички: уміння діяти в нестандартних, навіть екстремальних умовах. Адже ми перебуваємо з вами у стані війни, тому маємо бути креативними навіть у найпростіших речах – як розпалити вогонь, облаштувати місце для приготування страви; треба вчитися вийти сухими з води, коли навкруги мокро. Ми раді вітати сьогоднішніх гостей – зі Львова й Чернівців. Наша інформаційна миска вже фактично має всеукраїнський масштаб. Вірю, що після нашої перемоги вона стане справжнім всеукраїнським фестивалем».

«Інформаційна миска ’2025»: кожен момент – як ложка смачного боґрачуДо студентів також звернувся Євген Соломін: «“Інформаційна миска” важлива для студентів і викладачів: можемо познайомитися ближче, поспілкуватися у невимушеній атмосфері – студенти з викладачами, викладачі між собою. Неформальна комунікація – надзвичайно важлива. Наше головне завдання сьогодні – відпочити, набратися сил і позитивних емоцій».

Під час «Інформаційної миски» відбувалися спортивні й кулінарні змагання, що справили чимало вражень. Студенти демонстрували свою спритність, командний дух і креативність, а під час кулінарного етапу готували традиційний боґрач. У ролі журі виступили викладачі факультету.

«Інформаційна миска ’2025»: кожен момент – як ложка смачного боґрачуСпочатку молодь мала гідно представити свої команди. Кожна з них повинна була вигадати оригінальну назву, девіз і підготувати цікаву творчу презентацію, щоб яскраво заявити про себе на початку фесту. Команд було п’ять: «Бурундучки в медіа» (І курс), «Журналюги» (ІІ курс і команда НУ «Львівська політеніка»), «Миска хліба 2.0» (ІІІ курс і магістранти), «Марина і компанія» (IV курс) та «Філоло́жки і Янош» (студенти-філологи з УжНУ і ЧНУ імені Юрія Федьковича).

Програма заходу була насиченою і яскравою: учасники не лише демонстрували кулінарні здібності під час приготування страв, а й брали участь у спортивних змаганнях. Студенти випробовували свої сили у дівочому армреслінгу, де перемогу здобула Анастасія Стегайло – студентка 4-го курсу освітньої програми «Міжнародна журналістика». Веселу й запальну атмосферу доповнили конкурси на спритність і влучність. В «Оперативному стрибку», де потрібно було швидко подолати дистанцію, стрибаючи в мішках, найкращим став Данііл Соломін – першокурсник спеціальності «Міжнародна журналістика». А в конкурсі «Влучний кидок», що вимагав максимальної точності, переміг Максим Галашко – студент 4-го курсу спеціалізації «Журналістика». Окрім спортивних змагань, студентів відзначили грамотами за виявлену творчість, організаторські, комунікативні здібності.

Студентка 4-го курсу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Наталія Захарюк так відгукнулася про «Інформаційну миску»: «Враження надзвичайні, коли бачиш сильну спільноту, яка спроможна створювати такі події й творити кращий час разом. Напевно, ми надихнемося і щось подібне влаштуємо у нас – у Чернівецькому національному університеті».

Враженими були й студенти Національного університету «Львівська політехніка» — Зоряна Шейгец, Євгенія Тур та Михайло Журбик. «Ми вперше беремо участь у заході «Інформаційна миска». Атмосфера тут просто неймовірна – тепла, дружня й натхненна! Усе продумано до дрібниць – від програми до спілкування. Нам дуже подобається, як легко поєднали креатив, професійність і гарний настрій. Справді, все круто – енергія заходу заряджає та мотивує!» – прокоментувала Зоряна Шейгец.

Під час «Інформаційної миски» діяла польова пошта – всяк охочий міг написати емоційного листа. Більшість «епістолярію» вийшла у віршовій формі – імпровізовану поезію зачитували вголос викладачі, що додало заходу щирості й душевності.

Найапетитнішим етапом «Інформаційної миски» став конкурс із приготування боґрачу – справжній майстер-клас із командної роботи й кулінарної творчості. Цей процес вимагав від учасників уважності, терпіння й натхнення на кожному етапі приготування. Аромати страв наповнили альтанки, а кожен кулінарний витвір мав свій унікальний смак і подачу. Після запеклого випробування вогнищем страви опинилися на дегустаційному столику перед журі, яке взялося до найприємнішої місії – оцінювання. Ретельно скуштувавши студентську кухню, судді визначили: найсмачніший боґрач приготувала команда «Бурундучки в медіа».

А підсумувавши результати всіх конкурсів, журі оголосило команди-переможці, які найкраще проявили себе впродовж заходу: на першому місці опинилися «Журналюги» (ІІ курс і представники Львова), другу сходинку посіла команда «Миска хліба 2.0» (ІІІ курс і магістранти), третє місце здобули «Бурундучки в медіа» (І курс), а четверте і п’яте розділили «Марина і компанія» (IV курс) і «Філоло́жки» (команда філологічного факультету та студенти з Чернівців).

«Інформаційна миска ’2025»: кожен момент – як ложка смачного боґрачу«Інформаційна миска» – подія, яку точно варто повторювати щороку! Вона об’єднує студентів і викладачів, допомагає розкрити творчий потенціал, відійти від щоденної рутини й зарядитися натхненням для навчання і роботи.

Діана Вакуленко, Анастасія Гапачило,
студентки відділення журналістики УжНУ.
Фото авторок та Володимира Тарасюка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються дані ваших коментарів.