Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ужгород зустрічав сонце молитвою за Україну

Унікальність заходу не лише в тому, як ми це робимо, а взагалі в тому, що ми це робимо: такої традиції немає у жодному місті України

0 422
Ужгород зустрічав сонце молитвою за Україну
Ужгород зустрічав сонце молитвою за Україну
День Незалежності першим починає святкувати Ужгород – три роки поспіль жителі міста зустрічають світанок із молитвою на устах. Цього року традицію не порушували, навпаки – урізноманітнювали програму.

Ужгород зустрічав сонце молитвою за Україну

…за нашу свободу…

Зустріти світанок Дня Незалежності в Ужгородському замку, крім кількох сотень жителів міста, зібрались учасники Заслуженого закарпатського народного хору, священнослужителі різних конфесій, учасниця «Голосу країни» Дарина Степанюк, юні таланти танцювального колективу «Джерельце Карпат» і вокального ансамблю «Перлинка». До слова, дітей залучили до святкування вперше. Прокинутися всім допомагали волонтери Руху підтримки закарпатських військових, які наварили смачної кави для бадьорості й приготували яблучний штрудель.

Ужгород зустрічав сонце молитвою за Україну

Зібралися ті, кому справді не байдужа доля України

Репертуар цього разу урізноманітнили виконанням пісні «Бандуристе, орле сизий» – зі слів художнього керівника хору Наталії Петій-Потапчук, цей твір є символічним та об’єднує всю Україну.

Закарпаття славиться своєю мультикультурністю, тож молитва лунала різними мовами. Цього разу їх було аж 8: українська, угорська, словацька, румунська, німецька, польська, грецька та латинська.

Ужгород зустрічав сонце молитвою за Україну

Унікальність заходу не лише в тому, як ми це робимо, а взагалі в тому, що ми це робимо: такої традиції немає у жодному місті України.

Долучилася до святкування і ужгородка Ангеліна Кузьменко, яка залишилася приємно вражена організацією свята: «Я чула колись, що в нас зустрічають День Незалежності зі сходом сонця, але ніколи не була частинкою свята. Сьогодні так склалося, що я прийшла. І не пошкодувала! Емоції — не передати словами.

Ужгород зустрічав сонце молитвою за Україну

Ангеліна Кузьменко

Особливо вразило виконання Гімну України: у дерев’яній церкві задзвонили дзвони, і з першими променями сонця піднялися прапори й полилися слова Гімну. Мені здається, тут зібралися ті, кому справді не байдужа доля України – не кожен встане так рано, щоб привітати свою Батьківщину з Днем народження. І ще дуже цікаве місце вибрали, бо раніше, здається, збиралися на пішохідному мості. Замок – це зовсім інша атмосфера. Сподіваюся, що в нашій країні якнайшвидше настане мир. З Днем Незалежності! Слава Україні!»

Що ж, країно, зі святом! Сподіваємося, наступного року світанок з Гімну України починатиме святкувати український Донбас.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.