Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ужгород зустрів світанок Дня Незалежності молитвою за Україну

Локацією для цьогорічного заходу, що вже став міжнародним, обрали Ужгородський катедральний собор

0 179
Молимось, Боже єдиний, нам Україну храни...
Молимось, Боже єдиний, нам Україну храни…
У перших променях сонця усе особливе, а пісні й поготів лунають напрочуд проникливо. Традиційно «Молитвою за Україну» Ужгород зустрів світанок Дня Незалежності.

Із початком війни на Донбасі в Ужгороді почали зустрічати світанок головного державного свята «Молитвою за Україну», що вже стало доброю традицією. Тож цей рік не виняток. До слова, Ужгород – єдине місто, де відбувається такий захід. Задля цього об’єднуються Закарпатський народний хор та духовенство краю, а підтримати їх приходять небайдужі містяни від малого до великого.

Цікаво, що локації з року в рік змінюють – цього разу обрали Ужгородський катедральний собор. Молитва тут лунала дев’ятьма мовами, аби показати мультикультурність нашого краю й те, що тут мирно живуть представники різних національностей – власне, того ж прагнемо в усій країні.

Наталія Петій-Потапчук
Наталія Петій-Потапчук

Художня керівниця та головна диригентка Закарпатського народного хору Наталія Петій-Потапчук каже: «О 6 годині сонце сходить у Києві і ми якраз починаємо акцію «Молитвою», а о 6:36 воно сходить на Закарпатті – у цей час ми виконуємо Гімн України. Таким чином демонструємо, що ми – єдина країна. Сьогодні ми підготували програму, яка пов’язана зі світанком: приміром, виконували композицію «Зійде сонечко над Карпатами» і дівчата з рушниками як горянки зустрічали перші промені сонця. Думаю, така спільна хорова і канонічна молитва обов’язково дійде до Всевишнього, бо ми усім серцем бажаємо процвітання нашій державі».

Окрім молитов та художніх номерів лунали й вірші закарпатських поетів, а священнослужителі благословляли Україну на мир. Привітати українців з власної ініціативи завітали навіть гості з Латвії, які підготували для нас хореографічний номер, а Закарпатський народний хор виконав пісню латиською мовою. Таким чином саме сьогодні акція стала міжнародною.

Павло Величко (крайній правобіч)
Павло Величко (крайній правобіч)

Цьогоріч уперше до такого формату святкування долучився магістр юрфаку Павло Величко. Хлопець розповідає: «Вперше фізично приєднався до молитви за Україну з нагоди Дня Незалежності саме сьогодні. Попередні роки доводилося бувати в столиці в цей час, що теж вважаю дуже важливим моментом для справжніх та відданих патріотів країни. Дуже ціную, що такі святкові ранки в нашому місті є, адже вони об’єднують та надихають продовжувати боротьбу. Надзвичайно щасливий бути поруч із цими людьми».

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.