Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ужнівці провели цікаві майстер-класи до Дня захисту дітей

Університетські хіміки демонстрували всілякі експерименти, біологи – будову клітин, а айтівці – робототехніку

0 288
В Ужгороді на набережній біля Лінгвістичної гімназії ім. Т. Г. Шевченка з ініціативи Центру інновацій та розвитку УжНУ представники навчально-наукового інституту хімії та екології, біологічного факультету й факультету інформаційних технологій до Дня захисту дітей організували для місцевих школярів майстер-клас із робототехніки, демонстрували експерименти з хімії та знайомили з біорізноманіттям. Ще одна мета заходу – зібрати кошти на реабілітаційну доріжку для Обласного будинку дитини у Сваляві. До слова, збір триває вже понад місяць, тому охочі ще можуть долучитися.

Ужнівці провели цікаві майстер-класи до Дня захисту дітейЗа організаційні моменти відповідала директорка Центру інновацій та розвитку УжНУ Альона Алмашій: «Вирішили влаштувати захід до Дня захисту дітей. Це чудова нагода ще раз показати наші університетські можливості майбутнім абітурієнтам. Хіміки демонстрували всілякі експерименти, біологи – будову клітин, а айтівці – робототехніку. Сподіваємося, діткам було цікаво. Це міський захід, намагалися долучитися всі заклади».

Допомагала координувати ініціативу спеціалістка Центру інновацій та розвитку УжНУ Марина Сташина-Неймет: «Викладачі-практики мають більше навичок, щоб краще показати й пояснити, ніж ті, хто робить це в теорії. Діткам корисно було відвідати майстер-класи, оскільки в них формується розуміння навіть про техніку безпеки з хімічними препаратами. Попереду літо, принаймні впродовж кількох тижнів матимуть свіжі спогади про експерименти, які побачили. Матимуть чим поділитися з друзями».

Маріанна Повідайчик та Юлія Жукова
Маріанна Повідайчик та Юлія Жукова

Дивували дітлахів хімічними трюками представники кафедри аналітичної хімії Юлія Жукова, кандидатка хімічних наук, аспірантка кафедри органічної хімії Маріанна Повідайчик й студентка Ольга Галега. Кожен експеримент займав від п’яти до десяти хвилин.

Юлія Жукова розповідає: «Демонстрували декілька якісних реакцій. Показували хімічні досліди, як-от «Зникаючі смайлики», «Зубна паста для слонів», «Лавова лампа» у патріотичних кольорах, «Фараонові змійки», «Вогнетривкі купюри», «Шипучий лід». Ми підтримуємо діточок у цей складний час, тому намагалися їх трохи розважити, відволікти від ситуації в нашій країні».

Показували багатий внутрішній світ клітин представники біологічного факультету, зокрема голова студради підрозділу Андріана Реган. Дівчина каже: «Ми демонстрували для ознайомлення мікроскоп із препаратами. На препаратах були зображені корень ірису, поперечний зріз стебла кукурудзи, поперечний розріз через пильник, поперечний різ через зав’язь сім’яника. Подібне має побачити кожен. Цікаво залучати молодь і розповідати, чого навчають на біологічному підрозділі».

Технічну складову втілював заступник декана факультету інформаційних технологій, кандидат технічних наук Олександр Левчук: «Представляли робототехніку, а саме роботів-лего. У нас є набори знавців для того, щоб діти могли ознайомитися з якимись фізичними явищами й спробувати покерувати конструкціями».

Усі дітки радо долучалися до активностей, бо коли ж іще буде нагода покермувати роботами, розглянути зблизька клітину та подивитися на хімічні фокуси.

Тетяна Лесюк
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.