Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В Ужгороді набирає обертів волонтерство

Розмова зі співорганізаторкою Школи волонтерства, медійницею проекту Іриною Реп’янчин

0 407

В Ужгороді набирає обертів волонтерство

Нещодавно в Ужгороді відбулася знакова подія для активної молоді, а саме – Школа волонтерства. Докладніше про такі нестандартні студії та головну мету заходу дізнаємося від однієї зі співорганізаторок, медійниці проекту Ірини Реп’янчин.
  • Ірино, поділися, будь ласка, як з’явилася ідея організації школи волонтерства? Та й узагалі: хіба треба вчитися волонтерити?

– Справді, для того, щоб стати успішним волонтером, треба знати свої права, обов’язки, а найголовніше – вміти ефективно розв’язувати проблеми. Сама ідея такого навчання не виникла спонтанно – давно думали про це. Однак лише тепер була можливість запросити двох досвідчених спікерів з Ukrainian Volunteer Service Іллю Полтавця та Вікторію Зацнову. Тому близько місяця тому ужгородські команди ФРІ, UVS та Пласт узялися за підготовку та організацію школи.

  • Чи були у вас однодумці серед активної молоді нашого міста? Хто допомагав у реалізації проекту?

– Майже відразу після того, як ми дістали відповідь від UVS, до нас стали долучатися різні організації. Насамперед хаб «Smart Point», який став майданчиком для проведення цього заходу, та студентський простір «AuraAcademica».
В Ужгороді набирає обертів волонтерство

  • Можете докладніше розповісти про сам проект? Для чого потрібно було збирати стільки людей? Чи справді в Ужгороді це питання є таким актуальним?

– 23–24 березня в Ужгороді відбувся дводенний тренінг «Школа волонтерства». Ця навчальна програма була створена для тих, хто шукає свій шлях у волонтерстві, прагнучи стати частиною величезної волонтерської спільноти. Під час заходу ми руйнували міфи про волонтерство та з’ясовували, у чому воно полягає. Були учасники, які тривалий час уважали деякі свої вчинки волонтерстом, однак після визначення 3 важливих компонентів (безоплатність, вільний вибір та суспільна користь) змінили свою думку.

В Ужгороді набирає обертів волонтерствоІлля Полтавець та Вікторія Зацнова ділилися своїми знаннями, досвідом та мотивацією. За допомогою цікавих підходів ми візуально простежили знакові для волонтерства події в Ужгороді, Україні та в цілому світі. Як виявилося, все тісно пов’язано.

  • Другою частиною Школи волонтерства була акція «Моя хата не скраю», де учасники навчання та всі охочі вийшли на велике прибирання. Чому обрали саме Кірпічку та в чому полягало волонтерство?

– До нашого візиту парк Перемоги, так звана Кірпічка, потопав у смітті, але ж це може бути чудове місце для відпочинку з друзями, прогулянки чи навіть просто місце, де можна посидіти з книгою. Тому ми вирішили почати з малого – поприбирати. Волонтери лише за годину зуміли повністю очистити галявини, зібравши 55 (!) пакетів із непотребом. Сподіваємося, що вже незабаром до нас долучаться й інші громадські активісти та Ужгородська міська рада, які разом допоможуть підтримувати тут порядок.

Як бачимо, волонтерський рух в Ужгороді стає популярнішим. Я вважаю чудовим те, що в місті зростає число людей, які втілюють суспільно корисні ініціативи в життя. Це тривала дорога, а будь-який шлях починається з маленького кроку. І цей крок робиш ти сам.

Медіацентр УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.