Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В Ужгороді показали стрічку про українок на війні

Автори фільму «Невидимий батальйон» закликали глядачів не бути байдужими до війни

0 97

В Ужгороді показали стрічку про українок на війні

Після туру іншими країнами, документальний фільм про жінок на війні презентують в різних містах України. Розпочали із Закарпаття. Вчора презентували стрічку в Ужгороді, а напередодні – в Мукачеві.

«Невидимий батальйон» – це кіноальманах із шести історій жінок-військовослужбовиць, розказаних трьома українськими режисерками Іриною Цілик, Світланою Ліщинською та Аліною Горловою. Героїні фільму різні за своїм життєвим досвідом, віком, військовими та цивільними професіями, проте їх усіх об’єднала ця війна, і їхні історії створюють панорамну й емоційну картину становища жінки у Збройних силах.

За словами режисерки  й письменниці Ірини Цілик, проект розпочинався як однойменне соціологічне дослідження, пізніше у волонтерки Марії Берлінської виникла ідея створити фільм, щоб актуалізувати дискусію щодо жінок-військовослужбовиць, які можуть воювати поруч із чоловіками. Наразі боронять Україну у війні на сході країни 54 тисячі жінок, більшість із яких юридично не визнані військовослужбовицями, тобто не обіймають бойових посад, але виконують роботу снайперок, розвідниць тощо.

В Ужгороді показали стрічку про українок на війні

«Невидимий батальйон» відтворює атмосферу війни без постановочних сцен, він не є пропагандистським чи пафосним. Проте дає можливість задуматися, чим кожен з українців може допомогти, будучи в тилу. В останніх новелах, зокрема, порушується проблема повернення в звичайне життя людей після війни, про посттравматичні синдроми й суїциди, як кожна людина індивідуально може чи не може повернутися до звичної роботи.

В Ужгороді показали стрічку про українок на війніУжгородська презентація була багатолюдною, за що Ірина Цілик та Дар’я Зубенко подякували присутнім. «Така велика кількість людей у залі – це свідчення того, що ця тема вам небайдужа. Байдужість приводить до війни», – зауважила Дар’я Зубенко і закликала частіше згадувати, що в країні тривають бойові дії.

Після Закарпаття фільм повезуть в Одесу та інші міста України, бо авторам важливий живий діалог із глядачем. Також закликають охочих долучатися до організації презентації в інших містах й обіцяють після цього виставити стрічку у вільний перегляд у мережі.

Іванка Когутич
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.