Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ перевіряли правову грамотність громадян

За результатами проекту буде створена загальна карта правового здоров’я населення України та сформовані пропозиції для державних органів влади, що дадуть можливість підвищити рівень юридичної грамотності громадян

0 197
В УжНУ перевіряли правову грамотність громадян
Перед початком диктанту на біофаку
«Всеукраїнський правовий диктант» – масштабний соціальний проект, спрямований на перевірку обізнаності українців в кількох галузях права – фінансів, здоров’я, соціальної, особистої безпеки. Захід відбувся 25 квітня в більш ніж 30 містах країни. Ужгородський університет став місцем проведення цього диктанту на Закарпатті.  Його учасниками стали школярі, а також студенти біологічного та математичного факультетів.

Захід провели у формі тестування, а той, хто впорався з ним, отримав карту правового здоров’я. Всі охочі могли пройти електронне опитування. Студенти дізнаються результати анкетування індивідуально – отримавши листа на електронну пошту. Представники головного територіального управління юстиції в Закарпатській області передбачили бонус для 30 ужнівців, котрі першими здадуть свої бланки – право на безкоштовну усну консультацію від цієї установи (за унікальним номером-кодом).

Заступник начальника головного теруправління юстиції з питань державної реєстрації Мар’яна Готра розповіла: «Ми перевіряємо правову обізнаність громадян у містах України. Пройти таке тестування – в інтересах людей, щоб у майбутньому вони орієнтувалися, як з юридичного погляду правильно діяти в різних ситуаціях».

В УжНУ перевіряли правову грамотність громадян«Хочу підкреслити, що це черговий позитивний приклад співпраці з головним теруправлінням юстиції, адже правова культура є одною із складових державної політики. Це свідчення того, що наша держава стала на крок успішнішою, адже бореться з проблемою правової неграмотності», – зауважив декан юридичного факультету Ярослав Лазур.

Декан біофаку Ярослава Гасинець додала: «На нашому факультеті, як і на інших, студенти вивчають дисципліну «Правознавство», адже кожному треба знати хоча б елементарні речі про свої права, можливості, які супроводжують людину протягом життя. Думаю, такі заходи є актуальними та потрібними».

В УжНУ перевіряли правову грамотність громадян
Завдання зачитує Валентина Хаща

Математики теж перевіряли свої знання в різних галузях права. На диктант радо відгукнулися студенти І, ІІ та ІV курсів. Завдання молоді зачитувала начальник управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Валентина Хаща.

«Студенти досить активно писали, обговорювали. Не боялися. Думаю, їм цікаво було перевірити свій рівень правової грамотності. Навіть у дитячому садочку малята цікавляться своїми правами. Що вже казати про студентів…» – прокоментувала захід Валентина Василівна.

За результатами проекту створять загальну карту правового здоров’я населення України та сформують пропозиції для державних органів влади, що дадуть змогу підвищити рівень юридичної грамотності громадян.

Ірина Неменуща, Тетяна Проданець – для Медіацентру УжНУ,
фото Ірини Неменущої і Тетяни Лесюк
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.