Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ відбувся щорічний дебатний турнір з політичних реформ

Кубок переможця, продемонструвавши чудові навички вдалого аргументування, здобула команда природничо-гуманітарного коледжу «Кворум»

0 259
За роки існування Ужгородського університету тут склалося багато традицій. Нині має всі шанси ще одна –  дебатна. Не так давно відбулася Весняна дебатна школа, що зібрала учасників зі всієї України. А 2 квітня вже вчетверте в Ужгороді відбувся дебатний турнір з політичних реформ.
Учасники дебатів
Учасники дебатів

Захід організували Інститут «Республіка» у партнерстві з Рeсурсним цeнтром зі сталого розвитку Ужгородського університету, Координаційною радою молодих юристів при Головному територіальному управлінні юстиції у Закарпатській області, Ужгородською міською радою за підтримки Національного демократичного інституту міжнародних відносин.

Олександр Білак
Олександр Білак

Подія об’єднала на одному дискусійному майданчику студентів, викладачів, представників владних структур міста та області, громадських діячів.

Ганна Мелеганич
Ганна Мелеганич

Заступник міського голови Олександр Білак наголосив: «Такі заходи варті уваги, адже спонукають молоду людину бути активною: приходити на вибори, висловлювати свої погляди, не боятися власного вибору. Дебатні турніри якнайкраще демонструють, наскільки молодь готова робити вибір. Якщо порівнювати з минулими роками, то простежується тенденція: багаторазові учасники виступають на вищому рівні, і приємно, що їхній досвід переймають наступники. Таким чином ми зможемо виховати активних громадян нашого міста, які не стоятимуть осторонь важливих рішень, у тому числі – в розвитку Ужгорода».

Захід розпочали спікерка заходу, доцентка кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій ФІМВ, очільниця Ресурсного центру зі сталого розвитку УжНУ Ганна Мелеганич та регіональний директор ГО «Інститут «Республіка» Микола Яцков, які привітали запрошених гостей та учасників і представили суддівський колектив.

Судді дебатного турніру
Судді дебатного турніру

Цьогорічні дебати оцінювали: заступник міського голови Олександр Білак, політолог Дмитро Тужанський, регіональний координатор ПРООН з досягнення цілей сталого розвитку в Закарпатській області Любов Павлович, начальник Ужгородського районного відділу ДВС Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Євген Когутич, заступник декана факультету історії та міжнародних відносин ФІМВ Надія Керецман та фінансовий аналітик Василь Матій. Судді побажали учасникам плідної праці.

Перший поєдинок
Перший поєдинок

В УжНУ відбувся щорічний дебатний турнір з політичних реформПеред початком роботи організатори ще раз нагадали учасникам правила гри та жеребкуванням визначили першу четвірку дебатерів.

Дебати проходили у британському форматі, тобто в одній грі зі сторін «Уряду» та «Опозиції» брали участь 4 команди по 2 учасники. Час спічу обмежувався чотирма хвилинами. Після завершення поєдинку виділялося також 5 хвилин на додаткові запитання, які теж впливали на кінцевий результат. Команду-переможницю визначали судді, оцінюючи, при цьому виступ кожного учасника.

Жереб також визначив і цьогорічні теми для дебатів: «Кандидати повинні брати на себе відповідальність за виконання своїх програм» та «ВРУ має покращити державне фінансування політичних партій».

Михайло Панасенко
Михайло Панасенко

Четвертий дебатний турнір відзначився великою кількістю учасників з різних підрозділів рідного вишу (юридичний факультет, факультет історії та міжнародних відносин, а також факультет суспільних наук та природничо-гуманітарний коледж), також до Ужгорода завітали й гості зі Льовова (команда «Латентні українці»).

Львівський школяр Михайло Панасенко в Ужгороді вже вдруге і щоразу приїжджав саме на дебати. Зізнається, що дебатувати почав рік тому з цікавості, адже «дебати розкривають багато аспектів з різних тем стосовно політики, економіки тощо». Незважаючи на юний вік, брав участь у рідній Шкільній львівській дебатній лізі, у таких турнірах, як «Jedi» (Дніпро) та «Кубок вогню» (Чернівці). А тепер вирішив спробувати сили у поєдинку в Ужгороді.

В УжНУ відбувся щорічний дебатний турнір з політичних реформДискусія була запеклою ще й тому, що у раундах зійшлися як досвідчені дебатери, так і дебютанти.

Після гострих дискусій судді взялися визначати переможців, хоча, зважаючи на плідну дискусію, це було непросто.

Поки судді сушили мізки над балами для учасників, Євген Когутич розповів учасникам заходу про розгалужену систему органів юстиції в Україні та її успішні проекти. Дізналися присутні і про громадських радників – активних і небайдужих волонтерів, які вирішуватимуть правові питання в кожній громаді.

В УжНУ відбувся щорічний дебатний турнір з політичних реформЦьогорічні дебати вирізнилися палкими промовами й цікавими аргументами, тому й не дивно, що в суддів виникли труднощі з розподілом призових місць. Учасники йшли одне від одного з розривами у кілька балів.

Врешті, третє місце розділили команди досвідчених дебатерів з Ужгорода «Сер Лоці Радванський» (Нікіта Шпіс та Денис Цап) та «Гладіолус» (Вадим Матвієнко та  Дар’я Перова). «Срібло» взяли Галина Гичка та Володимир Луцький, які з непередбачуваних обставин сформували команду «Сістерс» уже на дебатах.

А кубок переможця здобула команда природничо-В УжНУ відбувся щорічний дебатний турнір з політичних реформгуманітарного коледжу “Кворум” (Романна Заяць та Орест Приставський), учасники якої продемонстрували чудові навички вдалого аргументування. Вже на початку травня 2019 року вони матимуть можливість виступити на національному турнірі в Києві.

Призовий фонд для переможців складався з цінних подарунків від міської влади, почесної грамоти від головного територіального управління юстиції в Закарпатській області, безкоштовної гри «Життєвий капітал» від Василя Матія та солодкого тортика з символічною назвою – «Ужгород».

Переможці дебатного турніру
Переможці дебатного турніру

Львівську команду «Латентні українці» (Діана Сизова та Михайло Панасенко) також відзначено грамотами.

Підбиваючи підсумки, Микола Яцков зауважив: «Перш за все тішимося, що команди серйозно готуються до дебатного турніру і майстерність учасників зростає з кожним роком. Ми зацікавлені, щоб молоді люди брали участь в ухваленні рішень та не боялися відповідальності за стан справ у своїх громадах і країні. Тому готові й надалі спонукати молодь до активності».

І на завершення порада від Олександра Білака: «Не боятися власної думки, сміливо її висловлювати й захищати. Ніколи не йти чужим, хай навіть торованим шляхом».

Бажаємо успіху нашим переможцям на турнірі у Києві!

Галина Гичка – для Медіацентру УжНУ,
фото авторки та із соцмережі Фейсбук
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.