Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Учені-фізики, що не втратили надії на розвиток науки в Україні, зібралися на ювілейній конференції в УжНУ

VIII Українську конференцію з фізики напівпровідників приурочили до 100-річчя НАН України

0 340
Тиждень, що минає, став урожайним для Ужгородського університету на представницькі наукові форуми. Як уже повідомляв офіційний сайт, 2–4 жовтня обмінятися думками та поділитися здобутками до закарпатської столиці з’їхалися науковці-фізики з усієї України та з-за її меж. У нашому виші їх об’єднала VIII Українська конференція з фізики напівпровідників.
Олександр Бєляєв
Олександр Бєляєв

Відбуваються такі наукові заходи зазвичай раз на два роки. УжНУ ж поталанило проводити ювілейну конференцію, приурочену до 100-річчя НАН України.

Голова конференції, директор Інституту фізики напівпровідників ім. В. Є. Лашкарьова, академік НАНУ Олександр Бєляєв каже: «Мені дуже приємно, що нас приймає саме Ужгородський університет і демонструє високий рівень організації. І місто, звісно ж, дуже гарне. Тут зібралися й обмінюються думками люди, які ще не втратили надії на розвиток науки в Україні. Це підтримка інтелектуальної власності країни, адже ми виховуємо якісних спеціалістів, у тому числі й фізиків, але більша частина їх їде розвивати інші держави. Вірю, що колись це зміниться, і наші фахівці будуть працювати на благо Батьківщини».

Олександр Коваленко
Олександр Коваленко

Працювали фізики у трьох секціях, розглядаючи найрізноманітніші теми. Зокрема, говорили про нові фізичні явища в об’ємі та на поверхні напівпровідників, фізичні явища у низькорозмірних структурах, фізику напівпровідникових приладів, проблемні питання мікро- та наноелектроніки, сучасні фізико-технічні аспекти напівпровідникової сенсорики та оптоелектроніки, надвисокочастотну та терагерцову електроніку, матеріалознавство, технології та діагностику напівпровідникових матеріалів.

«Тут поєднуються результати наукової роботи, яку провадять молоді вчені (аспіранти, магістри), і матеріали маститих фахівців – академіків, членкорів, професорів, докторів наук, тож рівень конференції надзвичайно високий. До того ж, хоч і називається вона всеукраїнською, фактично є міжнародною», – каже завідувач кафедри радіоелектроніки Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара професор Олександр Коваленко.

Др. Міла Іванда
Др. Міла Іванда

Свої матеріали на конференцію подали представники 30 країн. Безпосередніми ж учасниками стали знавці з різних областей України, а також десятеро вчених зі Словаччини, Угорщини та Хорватії. Загалом захід відвідало понад сто учасників.

Аладар Цитровський
Аладар Цитровський

Один із них, хорватський науковець др. Міла Іванда із наукового інституту ім. Руджера Бошковича каже: «Дуже добре, що конференція має таку широку тематику – тут торкаються актуальних сучасних тем. Переконуюся, що в Україні є хороші фахівці, з якими цікаво обмінятися думками».

А от професор Аладар Цитровський (Цитровскі) сам свого часу закінчив фізфак УжНУ. Нині ж учений очолює Інститут твердого тіла і оптики в Угорщині. «Ми тісно співпрацюємо з Ужгородським університетом. Так, до нас часто приїздять студенти й колеги професора УжНУ Володимира Міци, адже маємо дуже добре оснащення, яке дає змогу поліпшувати професійний рівень й ужгородських фізиків. Тут, в Ужгороді, я здобув знання, які визнали в багатьох країнах світу, і радію, що нині в моїй альма-матер продовжують працювати над розвитком науки», – каже науковець.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.