Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ відзначили 25-річчя словацького та 5-ліття чеського відділень міжнародною науковою конференцією

0 350
10-11 жовтня на філологічному факультеті Ужгородського університету провели Міжнародну наукову конференцію «Проблеми сучасної славістики», приурочену до двох ювілеїв: 25-ої річниці відкриття словацького відділення та 5-ої — чеського.

В УжНУ відзначили 25-річчя словацького та 5-ліття чеського відділень міжнародною науковою конференцією

Наталія Петріца
Наталія Петріца

Форум урочисто відкрили в читальному залі Наукової бібліотеки вишу. На заході були викладачі й студенти філфаку, завітали й представники Закарпатської обласної державної адміністрації, Ужгородської міської ради, чеського культурного центру в Києві, благодійного фонду ViZa, шкіл. А ще — науковці з університетів Києва, Львова, Дніпра, Луцька, а також Пряшева, Братислави, Кошиць, Трнави.

Мирослава Лендьел вручила грамоту Юлії Юсип-Якимович
Мирослава Лендьел вручила грамоту Юлії Юсип-Якимович

Завідувачка кафедри словацької філології Наталія Петріца привітавши гостей, теплими словами згадала ідейного натхненника створення словацького відділення — відомого мовознавця Павла Чучку, та всіх, хто був біля витоків підрозділу. У 1994 році започатковано спеціальність «Словацька мова і література» на кафедрі загального та слов’янського мовознавства, а в 1996-ому — засновано окремий підрозділ. У 2013 році з’явилася спеціальність «Чеська мова і література».

Галина Шумицька
Галина Шумицька

Проректорка із науково-педагогічної роботи вишу Мирослава Лендьел зазначила: «Перший ювілей в університеті, який я відвідала в статусі проректора, був під час 20-ліття кафедри словацької філології. Приємно, що зовсім невеликий колектив цього підрозділу приносить славу університетові». Також Мирослава Олександрівна вручила грамоти ректора за плідну діяльність професорці Світлані Пахомовій, доценткам Юлії Юсип-Якимович, Тетяні Ліхтей.

Відтак деканеса філфаку Галина Шумицька зауважила: «Наш факультет функціонує вже 74 роки, і 25 років пишеться літопис словацького відділення й п’ять — чеського. За цей час зроблена вагома робота, видано словники, підручники, художні збірки, статті. Ми дуже цінуємо словацький і чеський лекторат, людей, які працюють і працювали колись».

Галина Василівна разом із заступником Олегом Хававчаком вручила викладачам кафедри подяки та кружки з емблемою факультету, побажавши «повної чаші, добра, радості, любові».

Галина Шумицька та Олег Хававчак вручають подяку та кружку викладачці кафедри словацької філології
Галина Шумицька та Олег Хававчак вручають подяку та кружку викладачці кафедри словацької філології

Із вітальними словами виступили генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Мірослав Мойжіта, почесний консул Словацької Республіки Олег Адамчук, заступник міського голови Олександр Білак, представниця центру Студія Академіка Словака, доцентка університету Коменського в Братиславі Яна Пекаровічова, які відзначили високу професійність колективу. Своєю чергою, ужнівці подякували за всебічну підтримку.

Присутніх вітає Мірослав Мойжіта
Присутніх вітає Мірослав Мойжіта
Петра Зламана
Петра Зламана

Чеська лекторка Петра Зламана, яка вже впродовж двох років викладає в УжНУ, передала вітання від генерального консула Чеської Республіки у Львові Павела Пешека й відзначила сприятливу для викладання й навчання атмосферу на філологічному факультеті.

Світлана Пахомова
Світлана Пахомова

Екскурс у минуле відділення словакістики зробила професорка Світлана Пахомова. В УжНУ україністи та русисти вивчали словацьку й чеську ще з 1960-их, а ідея підготовки фахівців-словакістів виникла після здобуття Україною незалежності. Розповідь С. Пахомової доповнювали архівні світлини, які демонстрували присутнім. Цікаво, що на початках відділенню бракувало літератури, а нині науково-методичними працями викладачів УжНУ послуговуються в різних вишах України. Тішить, що 2018-ого року в конкурсі «Книга-фест» у номінації «Навчальне видання» перше місце здобув підручник «Словацька мова» Світлани Пахомової та Ярослава Джоґаника. Професорка розповіла про численні закордонні практики для студентів, які допомагають вивчати мову та культуру, наголосивши: вивчати словацьку та чеську студенти можуть із нуля.

В УжНУ відзначили 25-річчя словацького та 5-ліття чеського відділень міжнародною науковою конференцією

Вікторія Воробець
Вікторія Воробець

Після вітальних слів творчі виступи презентували учні спеціалізованої загальноосвітньої школи № 4 з поглибленим вивченням словацької мови, а також студентки-словакістки й богемістки.

Насамкінець заступниця директора Наукової бібліотеки, етнічна чешка Вікторія Воробець представила підготовану працівниками книгозбірні виставку книжок.

Наступного дня конференції науковці презентували свої напрацювання, зокрема в секціях «Теорія і практика перекладу», «Словацька та чеська література в часовій рефлексії та зв’язках».

Ольга Брайлян,
фото Наталії Сентимрей
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.