Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В Закарпатському облмуздрамтеатрі поставили виставу про дурні гроші

Українську казку для ужгородських глядачів у власній сценічній версії запропонував Василь Шершун

0 387
В Закарпатському облмуздрамтеатрі поставили виставу про дурні гроші
В Закарпатському облмуздрамтеатрі поставили виставу про дурні гроші
Третього дня нового року Закарпатський обласний академічний музично-драматичний театр імені братів Шерегіїв зіграв прем’єру дитячої вистави «Дивовижна пташечка» за творами українських драматургів І. та Я. Златопольських. Українську казку для ужгородських глядачів у власній сценічній версії запропонував Василь Шершун. Після вистави клуб «Театрал Закарпаття» зібрався, щоб обговорити вже третю прем’єру муздрамтеатру цього сезону.

За словами режисера, ця музична казка має не тільки розважати, але й вчити розумних речей. «Дивовижна пташечка» у вигляді балагану-ярмарку прагне пояснити дитині вартість грошей, людської мудрості, добра і зла, що не можна заробляти ціною чиєїсь свободи.

В Закарпатському облмуздрамтеатрі поставили виставу про дурні гроші

Питання грошей привернуло увагу художниці та видавця Олександри Гаркуші, яка вважає, що вони – це не завжди зло і треба руйнувати радянські стереотипи, змінювати ставлення до грошей, сприймати їх як дійовий інструмент. Також художниця звернула увагу на вдалі костюми та декорації, особливо сподобалося рішення художника-постановника Емми Зайцевої зобразити дерева зі стрічками замість стовбурів.

За словами завліта театру Олександра Гавроша, казка дає можливість розрізнити погані і добрі гроші. «Головне, що в муздрамтеатрі відтепер маємо казку за українськими народними мотивами, бо такої нам якраз бракувало. На відміну від лялькового театру, де є чимало таких вистав», – каже закарпатський драматург.

Попри те, що вистава розрахована для глядачів шкільного віку, дослідниця дитячої літератури, викладач УжНУ Оксана Панько стверджує, що в кожної дитини індивідуальне сприйняття. Тут усе витримано для дитячого сприйняття – повчання повторювалися кілька разів, кожен персонаж неповторний, колоритний, чудовий перебіг подій – жвавий ярмарок і спокійні епізоди з пташечкою. Вистава ідеальна й за часом – 50 хвилин», – коментує дослідниця і каже, що молодші глядачі сприймуть динамічний сюжет, а батьки проаналізують закладені сенси і обговорять це з дітьми.

В Закарпатському облмуздрамтеатрі поставили виставу про дурні гроші

«Діти жваво сприймали дію. Але хочеться, щоб зал був більше залучений до вистави»,  – додати більше інтерактиву запропонував відомий фотограф Олексій Попов.

«Твір цікавий, сюжет не збитий. Балаган грати ризиковано, але творчій групі це вдалося. Вистава має шанс увійти до золотого фонду дитячих вистав театру. Попри те, що в основі фольклорні мотиви, спектакль виглядає свіжо», – вважає театрознавець, професор УжНУ Сергій Федака.

Іванка Когутич
Фото Олексія Попова
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.