Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Віднині і за рік – столітній ювілей Олени Рудловчак

На філологічному факультеті з участю академіка Миколи Мушинки обговорили плани заходів до ювілею найвизначнішого карпатознавця Словаччини

0 375

Віднині і за рік – столітній ювілей Олени Рудловчак

Нині виповнюється 99 років з дня народження Олени Михайлівни Рудловчак – найвизначнішого карпатознавця Словаччини, літературознавця, журналістикознавця, патріотки Закарпаття, яку сприймали як емігрантку у Словаччині і вважали зрадницею батьківщини на радянських теренах, бо ж недремне око режиму не знало втоми…

А ця тендітна, любляча жінка понад усе прагнула бути з людьми, яких любила (вийшла заміж за уродженця Словаччини Андрія Рудловчака), а ще завжди прагнула додому (народилася в Мукачеві). Самій не довелося. Але дуже мріяла, аби її бібліотека, творча спадщина, у тому числі цінні архівні матеріали, потрапили до Ужгорода. Шлях до здійснення її мрії тривав вісім років. У вересні 2015 року в Ужгородському університеті зусиллями багатьох ентузіастів вдалося відкрити Кімнату-музей Олени Рудловчак, докладніше про це описано в статті академіка Миколи Мушинки.

Віднині і за рік – столітній ювілей Олени Рудловчак

Знову-таки за щасливим збігом обставин на філологічному факультеті напередодні дня народження Олени Михайлівни зібралося наразі вузьке коло науковців, які почали обговорення планів заходів до 100-річчя Олени Рудловчак. Серед присутніх були академік Микола Мушинка та його дружина пані Магда, проректор з наукової роботи Закарпатської академії мистецтв Наталя Ребрик та директор видавництва «Ґражда» Іван Ребрик, декан філологічного факультету УжНУ Галина Шумицька та завідувач кафедри української літератури, професор Валентина Барчан, директор Наукової бібліотеки УжНУ Марія Медведь.

Вирішили провести міжнародну наукову конференцію, співорганізаторами якої будуть філологічний факультет УжНУ та Закарпатська академія мистецтв. Звертатимуться з пропозицією співпраці до Університету ім. П.Й.Шафарика (м. Пряшів), де на кафедрі української мови та літератури філософського факультету 26 років пропрацювала Олена Михайлівна. Детальніше ці та інші пропозиції можна почути у коментарях учасників зустрічі.

Віднині і за рік – столітній ювілей Олени Рудловчак Микола Мушинка доктор філологічних наук
іноземний член
Національної академії наук України
Віднині і за рік – столітній ювілей Олени Рудловчак Іван Ребрик директор Ужгородського
видавництва «Ґражда»
Віднині і за рік – столітній ювілей Олени Рудловчак Галина Шумицька декан філологічного факультету
Ужгородського національного
університету
Віднині і за рік – столітній ювілей Олени Рудловчак Валентина Барчан професор, завідувач кафедри
української літератури
УжНУ
Віднині і за рік – столітній ювілей Олени Рудловчак Марія Медведь директор Наукової бібліотеки
Ужгородського національного
університету

Звертаємося до всіх охочих, зацікавлених у вивченні спадщини Олени Рудловчак та відзначенні її сторічного ювілею: оргкомітет уже починає працювати на філологічному факультеті УжНУ. Ми відкриті до різних ідей, які можуть бути зреалізовані впродовж поточного року.

Віднині і за рік – столітній ювілей Олени Рудловчак

До слова! Микола Мушинка привіз із собою свіже число «Дуклі», у якому опублікована його стаття, присвячена ще одному нашому славному землякові, уродженцю села Люта Великоберезнянського району Юрію Шанті, який 29 січня цього року відсвяткував свій сторічний ювілей у Канаді, що стала йому другою батьківщиною.

Галина Шумицька,
відео Віталія Завадяка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.