Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Відокремлені підрозділи Міжнародної асоціації випускників запрацювали в Хусті й Рахові

Крім власне розширення організації, налагодження гуманітарних зв’язків та зміцнення іміджу університету, асоціація шукає партнерів, однодумців для створення реабілітаційно-інтеграційного центру на базах «Скалка» і «Колочава», що слугуватиме потребам військових

0 77
Громадська організація «Міжнародна асоціація випускників УжНУ» продовжує розвивати осередки в районах Закарпаття. Упродовж червня-серпня створені відокремлені підрозділи у Тячівському, Мукачівському й Ужгородському районах. 2 вересня голова Правління асоціації, перший проректор Олександр Сливка та заступник голови Правління, директор ННІ євроінтеграційних досліджень Іван Артьомов побували на Хустщині й Рахівщині, де провели зустрічі з представниками громад. Віднині тут також гуртуються випускники УжНУ та створені підрозділи асоціації.
Олександр Сливка, Іван Артьомов
Олександр Сливка, Іван Артьомов

Метою організації таких осередків є розширення ГО, налагодження гуманітарних зв’язків, зміцнення іміджу університету тощо, а також пошук партнерів, однодумців для створення реабілітаційно-інтеграційного центру на базах «Скалка» і «Колочава», що слугуватиме потребам військових. Таку амбітну ідею підтримують члени Правління, тож шукають можливості втілення.

«Міжнародна асоціація випускників – це своєрідна сім’я, що об’єднує ужнівців, які проживають в Україні і різних країнах світу. Ми створили її для того, аби згуртувати всіх, хто може передати ідею університету, поширювати інформацію про нього, зміцнювати імідж вишу в Україні і за кордоном. Сьогодні наші випускники за-за кордону самі звертаються з пропозиціями допомоги, тому ми не маємо права бути пасивними. Знаємо, що у всіх присутніх є багато ідей і можливостей для допомоги університету, який посідає високі позиції в рейтингах, відомий далеко за межами України, де навчається понад півтори тисячі іноземних студентів. Становище вишу дуже змінилося, поліпшилося під керівництвом професора Володимира Смоланки. Сьогодні ми приїхали з місією кинути зернятко в Хусті й Рахові та попросити місцевих випускників допомогти йому зростати. Будемо вдячні за зворотний зв’язок, що допоможе розбудові УжНУ», – розповів під час зустрічі голова Правління, перший проректор Олександр Сливка.

Від початку створення Міжнародна асоціація випускників має 10 відокремлених підрозділів у Румунії, Словаччині, Польщі, Угорщині, Чехії, Ізраїлі, США, Японії та інших країнах. Навіть ідея створення такої асоціації надійшла з-за кордону, від самих випускників, зазначив заступник голови Правління, директор ННІ євроінтеграційних досліджень Іван Артьомов: «Завершуємо створення осередків у районах. Основне наше завдання – налагодження двосторонньої комунікації  як для допомоги університету, так і підтримки, що може знадобитися випускникам. Своєрідним результатом співпраці може стати реабілітаційно-інтеграційний комплекс. Кожен район, на нашу думку, міг би допомогти з вирішенням, реконструкцією одного такого будиночка».

Відокремлені підрозділи Міжнародної асоціації випускників запрацювали в Хусті й РаховіСтворенню відокремленого підрозділу в Хусті сприяв Василь Губаль, секретар міської ради, місцевий підприємець, який разом із Михайлом Кушніром, керівником секретаріату Хустської міської ради, зібрав учасників зустрічі. Серед перших охочих вступити до асоціації – випускники філологічного, математичного, біологічного, юридичного факультетів різних років: Михайло Пристая, директор КНП «Хустська центральна лікарня» імені Остапа Віцинського; Віра Губаль, директорка Нижньоселищенського ліцею Хустської міської ради; Любов Пригара, заступниця директора Нижньоселищенського ліцею Хустської міської ради, вчителька біології; Ангеліна Ларь, вчителька математики й інформатики Нижньоселищенського ліцею Хустської міської ради; Жанна Микитюк, директорка Хустської спеціальної школи І-ІІІ ступенів Закарпатської обласної ради; Олена Сливка, вчителька початкових класів Хустської спеціальної школи І-ІІІ ступенів Закарпатської обласної ради; Віталія Суч, вчителька математики й інформатики Велятинського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів.

Керівником хустського осередку Міжнародної асоціації випускників УжНУ обрали Жанну Микитюк – директорку Хустської спеціальної школи І–ІІІ ступенів Закарпатської обласної ради. До слова, вона сьогодні здобуває другу освіту в УжНУ – навчається на спеціальності «Психологія».

Відокремлені підрозділи Міжнародної асоціації випускників запрацювали в Хусті й РаховіЩоб поширити ідеї асоціації в школах Хустського району, найближчим часом організують спілкування через управління освіти. Секретар міськради Василь Губаль нагадав, що в Хустській громаді працює 56 закладів освіти. Громада є третьою за величиною в області – 82,5 тисячі жителів. А новий Хустський район – найбільший в області, тут проживає 269 тисяч осіб.

Учасників зустрічі в Рахові зібрав Роман Студеняк, підприємець, колишній директор Лужанського закладу загальної середньої освіти I–III ступенів, випускник фізичного факультету. У створенні відокремленого підрозділу разом із ним узяли участь Оксана Севч, вчитель-методист школи № 1 Рахова, депутат районної ради, помічник-консультант депутата ВР Валерія Лунченка; Богдан Грегірчак, вчитель української мови та літератури; Володимир Шушман, вчитель біології. Керівником осередку обрали пана Романа.

Серед завдань асоціації і профорієнтаційна робота. Тож під час створення відокремлених підрозділів говорили про налагодження прямого зв’язку між школами й університетом, обмін інформацією про обдарованих дітей. Олександр Сливка зазначив, що сьогодні змінюються підходи до роботи з абітурієнтами і студентами. До УжНУ звертаються великі підприємства по кваліфікованих випускників. Так, власники великого релокованого підприємства на Тячівщині готові оплачувати навчання студентам, які після закінчення вишу будуть працювати в них.

Проблемні питання про логістику між Раховом та Ужгородом порушила Оксана Севч. Вона зазначила, що студенти долають 5–6-годинний маршрут до УжНУ, коли до найближчого університету Івано-Франківської області – всього 2 години їзди. За таких обставин важливо зміцнювати співпрацю обласного центру й віддаленого району та не сприймати Рахів як периферію. Голова Правління асоціації, перший проректор Олександр Сливка вважає, що університети мають значний досвід дистанційного навчання, і в умовах війни, коли значна частина студентів, викладачів перебувають за кордоном, проблеми з логістикою не є ключовими. Головне – бажання здобувати освіту, а в університеті організують умови.

Об’єднання випускників, поширення інформації про виш – це значна підтримка університету, що теж допомагає вирішувати важливі проблеми, вважає Олександр Сливка: «Можемо багато, коли ми вкупі, з одним бажанням. Дякую, що відгукнулися на пропозиції асоціації!».

Відтак у 5 районах області сьогодні є осередки Міжнародної асоціації, на черзі – Берегівщина. Голови осередків будуть офіційно введені до Правління під час засідання, що відбудеться наприкінці вересня.

Наталія Толочко, прессекретар Міжнародної асоціації випускників УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.