Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Виставу для «просунутих» студентів презентували Шерегіївці

70-й ювілейний сезон облмуздрамтеатр закрив прем’єрою драми «Орфей і Еврідіка» французького драматурга Жана Кокто

0 709
Виставу для «просунутих» студентів презентували Шерегіївці
Виставу для «просунутих» студентів презентували Шерегіївці
10 липня головна театральна сцена краю символічно опустила завісу, закривши 70-й ювілейний театральний сезон. На останньому показі Закарпатський обласний український музично-драматичний театр ім. братів Шерегіїв запропонував глядачеві прем’єру драми «Орфей і Еврідіка» французького драматурга Жана Кокто.

Виставу для «просунутих» студентів презентували Шерегіївці

Олександр Саркісьянц

Як розповідає режисер вистави Олександр Саркісьянц, «Орфей і Еврідіка» – це історія про нас, про наші почуття, про потребу любові, про уважне ставлення одне до одного, про вічну загадку кохання. Саме тому п’єса залишається актуальною і донині та орієнтована насамперед на молодь, яка простує в ногу із часом.

Глибокий філософський зміст залишає за собою привід для особистих роздумів глядача, дає відповіді на складні життєві запитання, що можуть турбувати чи не кожну людину. У центрі сюжету вистави – непорозуміння в стосунках між двома головним героями, ревнощі  Еврідіки до Орфея, справжнє кохання, що спонукає до серйозних учинків обох героїв.

Виставу для «просунутих» студентів презентували Шерегіївці

Сергій Федака

Режисер подав виставу у скороченому варіанті й у модерному ключі, тому глядача дивують обірвані фрази, багата сценографія, насиченість символами тощо.

Професор кафедри історії України УжНУ, театральний критик Сергій Федака характеризує виставу-притчу непоганою й ділиться враженнями після перегляду: «Постановка не дуже типова для цього театру – містична. А містика популярна нині, тому вистава знайде попит у глядача. Дуже сильна сценографія. Поставити притчу в реалістичних декораціях неможливо, але їм це вдалося із завісами, дзеркалами, руками…

Виставу для «просунутих» студентів презентували Шерегіївці

Під час вистави

Дуже сильна музика. Сюжет простий, але із заворотами, динамічний, тому глядач не втомлюється. О́брази звичайно залежать від акторів, кожен розкриває їх по-своєму». Професор знає доробок Олександра Саркісьянца як режисера і стверджує, що ця притча цілком органічно виглядає поряд із іншими творіннями режисера.

Вистава «Орфей і Еврідіка» – шоста за ліком прем’єра в ювілейному театральному сезоні. За словами директора театру Василя Марюхнича, цей рік став знаковим у житті культурної установи. Цьому послугували прем’єри нових постановок («У Парижі гарне літо» А. Філіппова, «Лускунчик» О. Саркісьянца, «Пригоди бравого солдата Швейка» В. Шершуна), відзначення 70-річчя театру, творчі дебюти окремих працівників театру.

Виставу для «просунутих» студентів презентували Шерегіївці

Під час вистави

Однією з найяскравіших і водночас найдовше очікуваних подій вважається відкриття малої сцени, яка стала майданчиком для нових творчих експериментів театралів. Нагадаємо, відкрили її прем’єрним показом вистави «Спадкоємець» (постановник Михайло Фіщенко).

Завершуючи театральний рік, колектив уже складає нові плани. Як анонсується, 71-й театральний сезон розпочнеться постановкою двох п’єс, зокрема оперетою «Шаріка» у постановці народного артиста України, головного режисера театру Анатолія Філіппова, а також «Дай серцю волю, заведе в неволю» Марка Кропивницького, яку втілить на сцені Олександр Саркісянц. За словами художнього керівника театру Василя Шершуна, ці дві музичні вистави підтримають імідж установи як музично-драматичного театру.

Виставу для «просунутих» студентів презентували Шерегіївці

Василь Марюхнич

Окрім творчих планів, театр переймається й господарськими. За словами Василя Марюхнича, наразі нагальним питанням є заміна глядацьких крісел, а їх у залі понад 700. За попередніми підрахунками, повне оновлення посадочних рядів коштуватиме близько 5 мільйонів гривень.

З огляду на фінансування закладу, така сума для театру є непід’ємною. Проте вже на сьогодні колектив розробив схему часткового ремонту місць, який обійдеться у 600 тисяч гривень, що суттєво зменшить видатки на оновлення.

Даниїл Самсонов, студент відділення журналістики
Фото Іванки Когутич
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.