Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Відчуй справжнє задоволення – допоможи іншому

5 грудня – Міжнародний день волонтера

0 105

Відчуй справжнє задоволення – допоможи іншому

5 грудня святкують Міжнародний день волонтера. «А для чого волонтерити?» – запитає хтось. Як на мене, існує низка вагомих причин.

По-перше, це чудовий спосіб спробувати себе у якійсь новій професії. Школярі чи студенти зазвичай шукають можливості, де можна здобути хоч якийсь досвід роботи. На волонтерських проектах можна стати фотографом, ведучим, менеджером, фандрейзером, піарником. Така палітра можливостей приваблює допитливих і свідомих людей. По-друге, це хороший спосіб розширити коло знайомств. У вашому оточенні будуть старші й досвідчені колеги, а їхній досвід можна (і треба!) переймати. По-третє, завдяки волонтерству можна побачити весь світ, часто – знаходячи проєкти у країнах Європи, Азії, Північної та Південної Америки. Ваші розповіді стануть цікавішими, світогляд – ширшим, ви побачите нову культуру і зробите свій внесок у розвиток спільноти.

Нема жодної галузі, де волонтерством не займаються. Велика заслуга волонтерів у тому, що вони організовують допомогу українським добровольцям на Сході, у тому, що не забувають про сиріт, людей з інвалідністю, про малозабезпечені родини. Волонтерство є й інтелектуальним, коли вчені та підприємці діляться досвідом безкоштовно, тому що їхня історія може надихнути когось із слухачів. Українці волонтерять усюди і радо приймають волонтерів з інших країн. До прикладу, минулого навчального року до Ужгородського національного університету приїздили благочинники з Корпусу миру США та навчали студентів англійської мови.

Ганна Мелеганич
Ганна Мелеганич

В університеті вже третій рік функціонує Волонтеріат, що має кілька векторів діяльності. Це і співпраця з дітьми з інтернатів, коли студенти діляться можливостями, які чекатимуть на кожну дівчинку чи хлопчика в майбутньому, заохочують здобути вищу освіту та реалізувати себе. Координатокра Волонтеріату, доцентка кафедри міжнародних студій та спільних комунікацій, директорка Ресурсного центру зі сталого розвитку УжНУ Ганна Мелеганич зазначає: «Наш Волонтеріат, окрім усього іншого, пропагує екосвідомість. Студенти й викладачі долучаються до масштабних прибирань міста. От нещодавно в Ужгороді відбулася акція всеукраїнського проекту «Озеленення України» і тепер тут ростуть півтори тисячі молодих дерев».

Допомагаючи комусь, відчуваєш велике задоволення. Коли бачиш, як вдячно усміхаються тобі у відповідь, розумієш: воно того варте. Вітаю усіх волонтерів, бажаю наснаги для справ, і пам’ятайте: ваші добрі вчинки повернуться до вас бумерангом!

Ірина Рип’янчин, студентка ФІФ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.