Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

«За́гребли – при́гребли – ви́гребли…», або Як наші гирьовики «призерно» догребли до фінішу на каное

Студенти факультету здоров’я людини УжНУ Михайло Тупиця й Павло Росоха захищали честь Закарпаття і України в Словаччині

0 514
«За́гребли – при́гребли – ви́гребли...», або Як наші гирьовики «призерно» догребли до фінішу на каное
«За́гребли – при́гребли – ви́гребли...», або Як наші гирьовики «призерно» догребли до фінішу на каное
Після виступів на конференції і підкорення Сівецу настала черга і власне спортивних перегонів. Молодь узяла участь у традиційних змаганнях з водних видів спорту, основними плавзасобами на яких є каное і каяки. Влаштовують їх з 1972 року до Міжнародного дня студента 17 листопада, як правило, в найближчу до дати суботу. Ідеться про нічне орієнтування на воді.

Цього року в перегонах узяло участь близько 90 осіб. Честь Закарпаття і України захищали студенти факультету здоров’я людини УжНУ Михайло Тупиця й Павло Росоха, а також представники Асоціації туристичних підприємств нашої області (партнер №2 проекту) Лариса Петрище, Михайло Левінець, Ігор Дейнека, Іван Філіпчук, Володимир Дячук, Андрій Захаров.

«За́гребли – при́гребли – ви́гребли...», або Як наші гирьовики «призерно» догребли до фінішу на каное

Михайло Тупиця й Павло Росоха

Наші студенти-спортсмени, які в підсумку вибороли почесне ІІІ місце, поділилися враженнями після фінішу. Майстер спорту з гирьового спорту, срібний призер чемпіонату світу серед юніорів в Актобе (Казахстан, 2016) Михайло Тупиця розповідає: «У такого роду змаганнях брав участь уперше. Суперники були більш досвідченими, але ми змагалися на рівних. Важко було витримувати інтенсивний темп (8,5 км в один бік). По дорозі назад складно було орієнтуватися (озеро має багато відгалужень, які легко можуть завести в глухий кут), через це втрачався час. До того ж поверталися вже вночі. Ривок довелося робити наприкінці дистанції: зненацька з’явилося ще 5 човнів суперників, тож останні метри долали надзусиллями».

Срібний призер студентського чемпіонату світу в португальському Порту (2016) Павло Росоха доповнює розповідь товариша: «Пробував зорієнтуватися, на відміну від Михайла, без компаса… Зрештою, розібрався з усім. Дистанція була цікава, захоплива. Мені як гирьовику веслувати було досить незвично: треба володіти спеціальною технікою, та й мати досвід. Крім того, тут же робота в команді – не індивідуальний виступ. Цікавою виявилася співпраця зі словацькими колегами: спілкування, їхня допомога у змаганнях. У веслуванні важливо розраховувати свої сили на тривалий час. Але радий новому досвіду. Дуже задоволений участю у проекті».

Ну а напередодні, під час першого дня конференції, Лариса Петрище презентувала вже наступний етап проекту з лижного спорту, що відбудеться в лютому 2017 року в нашій області – знову на Красії.

Нагадаємо, в межах проекту «Міжнародне молодіжне спортивне партнерство» з участю студентів України та Словаччини в рамках ґрантової угоди за підтримки Норвезького фінансового механізму взимку відбулися два табори зі сновбордингу – на горі Красії на Великоберезнянщині та в Бахледовій долині у Татрах; ще два табори, присвячені водним видам спорту, були організовані відповідно у червні та вересні на озері (водосховищі) Домаша; п’ятий табір, з велоспорту, відбувся у жовтні на базі велоготелю «Дубки» поблизу Ужгорода.

Галина Шумицька
спеціально для Медіацентру УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.