Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

«Закохані казки» Олександра Гавроша можуть стати посібником для казкотерапії

Книжку презентували у центрі «Допомога жінці та її родині»

0 490

«Закохані казки» Олександра Гавроша можуть стати посібником для казкотерапії

«Сучасна книжка має бути чимось більшим, ніж просто текстом, щоби витримати конкуренцію з інтернетом чи кіно», – вважає закарпатський письменник Олександр Гаврош. «Закохані казки» він писав як своєрідні сеанси психотерапії, зізнався автор на презентації книжки у центрі «Допомога жінці та її родині», яка відбулася 8 червня.
«Закохані казки» Олександра Гавроша можуть стати посібником для казкотерапії
Олександр Гаврош

На думку присутніх, ці «чотирнадцять маленьких історій для однієї великої дівчинки» можуть стати чудовим посібником для казкотерапії. За словами дослідниці дитячої літератури Оксани Панько, «Закохані казки» мають подвійну адресацію – і для дітей, і для дорослих. Це не примітивне чтиво. За зовнішньою простотою тут сховано чимало глибоких сенсів. Викладачка кафедри туризму і міжнародних комунікацій зауважує, що книжка викликала у неї медитативний настрій, стан заспокоєння і занурення.

Те, що ці казки спонукають думати, підтверджує і психолог обласного центру планування сім’ї Наталія Січевська. Лікарка твердить, що кожна історія інакша і допомагає розкрити інші стани як автора, так і читачів.

Кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології УжНУ Вікторія Синишина зізнається, що книга її захопила. «Закохані казки» – це знахідка для казкотерапії. Адже алегоричні розповіді дають можливість виявити неусвідомлені проблеми, зрозуміти їх і спробувати змінити своє ставлення до них. Психотерапевт планує використовувати книжку у своїй практиці.

«Закохані казки» Олександра Гавроша можуть стати посібником для казкотерапії
Вікторія Синишина, Галина Шумицька та Сергій Федака

Професор Сергій Федака порівняв «Закохані казки» Олександра Гавроша з філософськими казками Фелікса Кривіна, що свідчить про заснування нової літературної традиції на Закарпатті.

Розширили сприйняття книжки барвисті ілюстрації видавця і художниці Олександри Гаркуші. Насиченість і яскравість кольорів вона пояснює бажанням бути ближчою до дитячого малюнка. Олександра Гаркуша переконана, що книжка має спонукати дітей до творчості, розвивати креативне й образне мислення.

Декану філологічного факультету УжНУ Галині Шумицькій подобається творча співпраця автора Олександра Гавроша з видавцем та художником Олександрою Гаркушею. На її думку, це підносить їхні книжки на вищий рівень, коли малюнки не просто ілюструють текст, а розширюють його сприйняття.

«Закохані казки» Олександра Гавроша можуть стати посібником для казкотерапії
Фото на згадку у Центрі «Допомога жінці та її родині»

Керівник Центру «Допомога жінці та її родині» Уляна Нечитайло вважає читання важливим елементом внутрішнього розвитку. Тому такі багатофункціональні книжки є знахідкою для читача. Хтось знайде тут цікаву історію, а хтось відчує суголосний стан, близький до пережитого. Саме тому кожен читач вподобає свою історію з чотирнадцяти запропонованих автором «Закоханих казок».

Іванка Когутич
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.