Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Жанна Хома за прилавком: «Усе почалося з того, що я народила синочка Дарусика»

Більшість сюжетів для казкової творчості молодій письменниці диктує життя, а на деякі надихають роздуми

0 287
Жанна Хома
Жанна Хома
Новий тиждень акції «Письменник за прилавком» в ужгородському «Кобзарі» розпочала дитяча письменниця, випускниця філфаку УжНУ Жанна Хома. Авторка розповіла Медіацентру про те, як тісно переплелося її материнство з творчістю і вилилося не лише в казки, а й у перший на Закарпатті дитячий журнал та мультсеріал.

«Усе почалося з того, що я народила синочка Дарусика, – каже Жанна Хома. – За професією я вчителька, викладаю українську мову та літературу. І коли опинилася у декретній відпустці, почала творити казки для сина. Спочатку публікувала їх у соцмережах, про книгу і не мріяла…»

Жанна Хома за прилавком: «Усе почалося з того, що я народила синочка Дарусика»Розмову переривають відвідувачі: «Здрастуйте! Нарешті ми вас зустріли! Я так хотіла з вами познайомитися!» Жанна показує гостям плоди своєї творчості: перші три випуски журналу «Чарівний ліхтарик», а ще – збірку казок «Маленькі історії Дарчика та Міккі».

Випуски щомісячного журналу наповнені не лише казками, але й розвивальими іграми, майстеркласами, пізнавальними цікавинками, коміксами, наліпками, заняттями з англійської та математики тощо. Святковий випуск доповнений календарем, який допоможе дитині рахувати дні до свята. А просканувавши QR-код можна переглянути мультфільм до казки.

Жанна Хома за прилавком: «Усе почалося з того, що я народила синочка Дарусика»«Діти – щирі читачі: вони не будуть читати, якщо їм не подобається і не цікаво, – каже письменниця. – На жаль, нині попит на ґаджети, а не на книжки, тож дуже складно реалізувати дитячий журнал. Тому творимо цілою закарпатською командою: створюємо не лише періодику, але й малюємо мультсеріал, щоб казки оживали. Кожна серія мультика – це одна з казок у книжці. У підсумку плануємо 9 серій – стільки ж, як і казок».

На сторінках журналів та книги читач проживатиме пригоди, які трапляються з Дарусиком та його песиком Міккі. Сюжети казок, каже авторка, найчастіше підказують життєві ситуації. «Більшість сюжетів диктує життя. А на написання деяких надихають роздуми. Особливе натхнення маю в селі у батьків. Там народилася казка про святковий сервіз, який оживає на Різдво і з нетерпінням чекає, коли ж його запросять до столу».

Жанна Хома за прилавком: «Усе почалося з того, що я народила синочка Дарусика»З-під пера авторки вийшла вже понад сотня казок. Та Жанна Хома вважає: «Казки треба ретельно відбирати перед публікацією. Обираю найкраще, що вичитане не одним редактором. 6 із 9 казок із книжки раніше друкували у дитячих всеукраїнських журналах із багатотисячними тиражами. Якщо їх уже оцінили, то, певно, варто включати до збірки саме їх. Також у збірці є три казки, які надруковані вперше: «Хатинка для равлика», «Повітряний змій» і моя улюблена казка «Сніжинка».

Авторка зізнається, що її маленькі читачі дуже дивуються, коли дізнаються, що зі справжнім Дарусиком та Міккі можна познайомитися і подружитися.

Жанна Хома за прилавком: «Усе почалося з того, що я народила синочка Дарусика»Однак Дарусик росте – герой росте разом із ним. Тому Жанна готує наступне видання книжки, яке буде цікаве і учням середньої школи. Рукопис планує подати на конкурс премії ім. Ю. Мейгеша і сподівається видати книгу до Дня святого Мартина уже наступного року:

«Це буде така місцева історія про Мукачево і покровителя міста – Святого Мартина. Однієї ночі, напередодні Дня святого Мартина, у нього викрадають меч, і Дарусик та Міккі поспішають на допомогу. У казці оживуть цієї ночі всі визначні пам’ятки Мукачева. Туристи багато приїздять до нашого міста й фотографуються з пам’ятками, тому я планую зробити до цієї книги квест. Щоб дітки цікавилися історією міста, знали про його покровителя і свято ліхтарика, яке ми відзначаємо цього дня. Воно ж перегукується із назвою журналу «Чарівний ліхтарик»».

Журнал можна придбати у книгарнях а також передплатити на Укрпошті. Стежити за пригодами Дарусика та Міккі можна в Інстаграмі.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.