Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ на лекції ходять не тільки студенти, а й … бібліотекарі!

Михайло Рошко переконаний, що такі лекції дають змогу бібліотекарям глибше пізнати літературу, обговорити різні її аспекти

0 911
В УжНУ на лекції ходять не тільки студенти, а й … бібліотекарі!
В УжНУ на лекції ходять не тільки студенти, а й … бібліотекарі!
9 жовтня у приміщенні читального залу Наукової бібліотеки УжНУ відбулася лекція декана факультету іноземної філології, доцента Михайла Рошка на тему: «Психоаналіз і його вплив на літературу модернізму та постмодернізму». Але слухачами стали не студенти, як зазвичай, а працівники бібліотеки.

В УжНУ на лекції ходять не тільки студенти, а й … бібліотекарі!

Михайло Рошко

Такий захід відбувся вже не вперше. Минулого року пан Рошко виступав з лекцією про нове прочитання «Маленького принца» Антуана де Сент-Екзюпері. Він каже, що аудиторію вибрав не випадково: «Колектив бібліотеки – люди постійно заклопотані. А такі лекції дають змогу глибше пізнати літературу, обговорити різні її аспекти. Тим паче, що тематика є для них близькою та цікавою».

На початку Михайло Михайлович зізнався, що обрана тема, можливо, є більше психологічною, аніж літературною. Але для кращого розуміння творчості митців тих часів, обійтися без екскурсу у психологію просто не можна. Було згадано таких відомих дослідників психоаналізу, як З. Фрейд, А. Адлер, та К. Юнг. Михайло Рошко ширше пояснив значення понять свідомості та підсвідомості у розумінні вищезгаданих науковців, провів деякі паралелі.

«У практиці як тодішніх, так і сучасних психоаналітиків, вагома роль відводиться снам. Їх, як спосіб через образи донести читачеві підтекст твору, використовували й літератори, в тому числі й модерністи. Найбільш активно це робили сюрреалісти П. Елюар, Ф. Супо, Л. Арагон. Вони вважали, що справжньою лірикою, написаною про людину, може бути лише та, котра створена підсвідомістю», – ділиться декан ФІФу.

Говорячи про літературу, не можна було не зачепити теми натхнення. Адже саме в такому стані й пишуть вірші – в стані натхнення, зміненої свідомості. Чи то надихнення, як висловлюється пан Михайло. Пояснює це так: «Англійці пишуть, коли є «inspiration», росіяни – за наявності «вдохновения». Твірна основа у обох випадках – «дух», «spirit». Ось і в нас кажуть «надихати», і в такому разі мало би бути «надихнення», та через певні мовні причини маємо «натхнення», хоча особисто я за перший варіант. Та й деякі друзі вже від мене це перейняли (усміхається – Авт.)».

В УжНУ на лекції ходять не тільки студенти, а й … бібліотекарі!

Марія Медведь та Михайло Рошко

На завершення зустрічі директорка Наукової бібліотеки УжНУ Марія Медведь висловила подяку від усіх присутніх за змістовний виступ, подарований Михайлом Михайловичем. Колектив висловив сподівання, що це лише початок, й надалі такі зустрічі не припинятимуться. Було навіть запропоновано наступного разу побесідувати про поезію.

Катерина Хижняк
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.