Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Про утворення Першої Чехословацької Республіки говорили юні дослідники на факультеті історії та міжнародних відносин

До 105-ї річниці держави, до складу якої належало й Закарпаття, студентський актив факультету організував науково-практичну конференцію

0 238
30 жовтня 2023 року на факультеті історії та міжнародних відносин відбулася студентська науково-практична конференція, присвячена Першій Чехословацькій Республіці. Захід приурочили до 105-ї річниці утворення держави, до складу якої колись входило й Закарпаття під назвою Підкарпатська Русь. Учасники розглянули історію її розвитку та послухали доповіді організаторів – студентського активу факультету.

Про утворення Першої Чехословацької Республіки говорили юні дослідники на факультеті історії та міжнародних відносинЮліанна Головко, Марина Геревич й Наталя Летка підготували доповідь та презентацію про Томаша Масарика – першого президента республіки. «Історична роль Масарика була дуже значущою для побудови на той час однієї з найдемократичніших країн міжвоєнного часу. Він сильно підтримував свою дружину в зрівнянні прав жінок та чоловіків і дійсно багато зробив для створення демократичного суспільства», – підсумувала виступ Юліанна Головко.

Про утворення Першої Чехословацької Республіки говорили юні дослідники на факультеті історії та міжнародних відносин Анна Мельник, Ольга Русин та Олександра Мазур розповіли про життя й діяльність політика Едварда Бенеша.

Василь Лазарчик, Іванна Бабинець і Микола Муска своєю темою обрали Мюнхенську змову.

Інформацією про культурну спадщину Чехословаччини поділилися Ніна Воробканич, Владислава Бисага та Іванна Яник.

На кінематографі країни зосередилися Валентин Некречій, Антон Гал і Микола Палюх.

Гліб Волков дослідив розвиток Ужгорода в цей період, а Діана Партека, Сніжана Вайнраух і Діана Чизмар – історію успіху концерну Bata.

Про утворення Першої Чехословацької Республіки говорили юні дослідники на факультеті історії та міжнародних відносинПрисутній на студентській конференції заступник декана з наукової роботи, доцент Ігор Шніцер зазначив, що утворення незалежної Чехословацької Республіки відзначається щорічно 28 жовтня. Саме цього дня 1918 року, після закінчення Першої світової війни, Національний комітет Чехословаччини в Празі проголосив про незалежність від Австро-Угорщини та про об’єднання Чехії й сусідньої Словаччини в єдину республіку. «До її складу увійшов і наш край під назвою Підкарпатська Русь. Таким чином, Перша Чехословацька Республіка стала спільною сторінкою в історії чеського, словацького та українського народів. А тому можна привітати ініціативу студентів нашого факультету в організації та проведенні такої конференції», – додав науковець.

Один із доповідачів, Василь Лазарчик, позитивно оцінює конференцію, що відбулася: «Тематика доповідей надзвичайно багатогранна, інформативна та корисна. Такі заходи допомагають краще пізнати історію рідного краю, розширити знання про сусідні народи й набути практичного досвіду участі, захисту й командної співпраці під час конференції».

«Підсумовуючи, варто наголосити, що історія Чехословацької Республіки містить безліч уроків про важливість демократії, прав людини, громадянського суспільства та управління державою. Ці уроки залишаються актуальними й тепер», – висновкувала учасниця конференції Діана Партека.

Софія Скиба, студентка 1 курсу відділення журналістики
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.