Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На VI Конгресі ініціатив Східної Європи Україну представляв і професор Ужгородського університету

Ігор Тодоров вкотре привернув увагу учасників форуму до небуденних викликів, що постали перед європейською системою безпеки через російську агресію

0 390

На VI Конгресі ініціатив Східної Європи Україну представляв і професор Ужгородського університету

Наприкінці вересня в польському Любліні відбувся VI Конгрес ініціатив Східної Європи, присвячений перспективам розвитку Центрально-Східної Європи та проблемам, пов’язаним із розвитком міст і сіл з урахуванням потреб мешканців. Організували форум у рамках діяльності Центру східних компетенцій. Великої уваги його учасники надали питанню політики та безпеки. Ужгородський університет на поважному зібранні представляв директор Центру міжнародної безпеки і євроатлантичної інтеграції нашого вишу професор Ігор Тодоров.
На VI Конгресі ініціатив Східної Європи Україну представляв і професор Ужгородського університету
Кшиштоф Жук та Петро Ковальчик приймають нагороду ПАРЄ

Почали роботу на піднесеній ноті: президентові Любліна Кшиштофові Жуку та голові міської ради Петрові Ковальчику вручили нагороду Парламентської Асамблеї Ради Європи, котра оцінила культурні заходи міста, транскордонні проекти, співпрацю з містами-партнерами (11 із яких, до речі, – українських). Відзнака включає і чек на 20 тисяч євро – на промоцію й розширення співробітництва із закордонними партнерами, зокрема – на розвиток студентських обмінів.

Обговорення розпочалося з інавгураційної лекції голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, провідна теза виступу котрого полягала в тому, що російська агресія перевернула весь повоєнний світовий порядок. Відомий політик також розповів про спроби скоригувати українську Конституцію в напрямі ще більшого підкреслення автономії Криму у зв’язку з національною ідентичністю та автохтонністю кримських татар. Адже на півострові проживає близько 300 тисяч представників цього етносу.

Відтак на присутніх чекала насичена дводенна програма, що тематично охопила 11 програмних ліній і 40 дискусійних панелей.

На VI Конгресі ініціатив Східної Європи Україну представляв і професор Ужгородського університету
Доповідає Ігор Тодоров
На VI Конгресі ініціатив Східної Європи Україну представляв і професор Ужгородського університету
Ігор Тодоров з Рефатом Чубаровим

Професор УжНУ Ігор Тодоров доповідав на панельній дискусії «Німеччина-Польща-Україна – безпека».

Тезово про зміст свого виступу директор Центру міжнародної безпеки і євроатлантичної інтеграції при Ужгородському університеті поділився в ексклюзивному коментарі Медіацентру: «Перед європейською системою безпеки постали небуденні виклики через російську агресію. І протидія цій загрозі можлива через створення геополітичної осі, про яку писав ще Збігнєв Бжезинський у «Великій Шахівниці», – «Берлін-Варшава-Київ».

На VI Конгресі ініціатив Східної Європи Україну представляв і професор Ужгородського університетуЦе у глобальному вимірі. А якщо локально, то хоч Україна незалежна й спроможна стримувати російську агресію, що доводять події останніх трьох з половиною років, втім наша країна потребує допомоги НАТО та Європейського Союзу, а Німеччина є провідною державою в ЄС. Результати останніх виборів у ФРН залишають надію на дальшу німецьку підтримку. Також, незважаючи на складне минуле, варто зберігати стратегічні відносини з Польщею, не поглиблювати історичних суперечностей. Маємо виходити з того, що нас об’єднує теперішнє й майбутнє та спільний ворог. Саме разом європейська спільнота спроможна подолати цю глобальну кризу й домогтися успіху та приборкати агресора».

Ігор Тодоров наголосив на важливості таких заходів й участі в них науковців, політиків, громадських діячів різних країн у сенсі обміну досвідом, налагодження корисних контактів та вироблення спільного бачення дальших дій для гарантування безпеки у Європі та цілому світі.

До слова, доброю новиною для УжНУ є те, що Посол Республіки Польщі в Україні Ян Пєкло радо прийняв пропозицію професора Ігоря Тодорова завітати до нашого вишу з ознайомчим візитом.

Нагадаємо, нещодавно першокурсники факультету історії та міжнародних відносин Ужгородського університету мали нагоду поспілкуватися з Надзвичайним і Повноваженим послом Норвегії Уле Тер’є Хорпестадом.

Діана Вишнева
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.