Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На фестивалі пряників свято краянам дарували й ужнівці

Цьогорічний фестиваль мав і благородну мету – збирали кошти на лікування закарпатки Крістіни Яремчук

0 227

На фестивалі пряників свято краянам дарували й ужнівці

У ці вихідні ужгородці та гості міста мали нагоду набратися вражень та відчути солодке задоволення – Закарпатський фестиваль пряників вдруге відбувся 14–16 грудня в культурно-історичному центрі «Совине гніздо».

Цьогорічний фестиваль мав благородну мету – збирали кошти на лікування Крістіни Яремчук.

Протягом трьох днів всяк охочий міг купити дивовижні пряники або пряничний будиночок для себе чи в подарунок рідним, насолодитися атмосферою новорічного свята, узяти участь у благодійному аукціоні Руху підтримки закарпатських військових.

Організатори подбали й про розважальну програму, до якої входили різноманітні майстер-класи та конкурси для дітей і дорослих. Ще відвідувачі могли зробити пам’ятні фото біля новорічної композиції разом із волонтерами.

Федір Шандор
Федір Шандор

«Якщо взяти до уваги минулий фестиваль, цього року з’явилося більше виробників пряників й ускладнилися роботи, які вони презентують, – розповідає туризмознавець, професор УжНУ Федір Шандор. – За деякими свідченнями, закарпатський пряник своєю історією найдавніший на території України. Доказом цього є прянична печатка, яка зберігається в музеї Ужгородського замку. Цю традицію принесли до нас німці та шваби з Нюрнберга. Взагалі Нюрнберзький пряник – один із перших у світі. А закарпатський має свою особливість: до складу тіста входять родзинки  й багато різних спецій. Також він цікавий своїми історичними та гастрономічними традиціями».

На фестивалі пряників свято краянам дарували й ужнівці Крім власне пряників, на фестивалі були широко представлені пряничні будиночки, серед яких більш ніж 40 споруд, а саме – різні упізнавані архітектурні пам’ятки Ужгорода. Головною конструкцією цього року був Греко-католицький кафедральний собор, навколо якого їздив іграшковий потяг.

До участі у фестивалі долучилися й студенти УжНУ – члени Соціального клубу перевтілилися на Миколайчиків і дарували гостям святковий настрій.

«Мені неймовірно подобаються такі заходи! Насамперед тому, що йдуть зимові свята, а цей фестиваль створює атмосферу новорічної казки.

Ніна Туряниця
Ніна Туряниця

Святкові ялинки й будиночки спонукають відчути домашній затишок, і саме це реально надихає на новорічні сюрпризи. Велика втіха – спостерігати за радісними очима й щирими усмішками тих, кому зробив подарунок! – захоплено розповідає студентка факультету суспільних наук УжНУ Ніна Туряниця. – Зі студентами й викладачами кафедри соціології й соціальної роботи ми допомогли в оформленні зали для цього фестивалю, а також долучилися до організації майстер-класів для дітей. Сподіваюся, таких заходів ставатиме більше, адже вони дарують радість людям!».

Діана Шарко та Анатолій Футинець,
студенти відділення журналістики
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.