Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Спробувати себе в ІТ-сфері, військовій справі та навчитися тонкощів столового етикету мали змогу учні Літнього університету

Учні завітали на факультети інформаційних технологій та туризму й МК, а між тим – на кафедру військової підготовки

0 276
13 червня виявився продуктивним днем для слухачів Літнього університету. Школярі першої групи поринули у світ інформаційних технологій, вивчали військову справу, відчули себе студентами-туризмознавцями та практично спробували себе у готельно-ресторанній сфері.
Спробувати себе в ІТ-сфері, військовій справі та навчитися тонкощів столового етикету мали змогу учні Літнього університету

Ігор Лях та Сергій Вапнічний
Ігор Лях та Сергій Вапнічний

Насамперед учні завітали на факультет інформаційних технологій, де на них очікував заступник декана з виховної роботи Ігор Лях. Розповів Ігор Михайлович про цікавинки факультету, звернув увагу на спеціальності та запросив до слова доцента кафедри інформатики й фізико-математичних дисциплін Михайла Кляпа.

Михайло Кляп
Михайло Кляп

«У середовищі дизайну, де за статистикою кожного дня реєструється 21500 нових доменних назв, тобто 21500 нових веб-сайтів. Звичайно, їхній період існування буває різноманітним: від кількох днів до десятків років», – зауважив Михайло Михайлович.

Опісля детального розбору важливих аспектів веб-дизайну, викладач відповідав на питання. Аби додати родзинки зустрічі, показав створення в реальному часі векторного зображення, що особливо зацікавило учнів.

Відтак до слова запросили викладача кафедри інформаційних управляючих систем та технологій Сергія Вапнічого: «Де б ви не працювали, вам потрібно виховувати креативність, оскільки це перше і найважливіше ваше надбання». Саме тому далі і перевіряли креативність та логіку: збільшували число 5008, змінюючи позицію тільки двох сірників, а за активність отримували невеличкі презенти. Сергій Дмитрович також запропонував пошукати свої імена у пошуковій системі, аби дізнатися, яка інформація доступна широкому загалу і порадив стежити за публікаціями на сторінках у соцмережах та більше приділяти уваги науковому та культурному життю.

Потримати зброю, приміряти бронежилети й каски та навіть постріляти у тирі – усе це запропонувала учасникам Літнього університету кафедра військової підготовки УжНУ.

На кафедрі військової підготовки
На кафедрі військової підготовки
Ігор Єськін
Ігор Єськін

Спершу із роботою підрозділу школярів ознайомив заступник завідувача кафедри військової підготовки підполковник запасу Ігор Єськін. Зокрема розповів, яким чином тут побудований навчальний процес, що чекає на майбутніх вступників, які перед ними відкриваються перспективи.

«Тут здобувають освіту паралельно з основним факультетом, а навчання у нас відбувається по п’ятницях за чотирма спеціальностями. Викладають військовослужбовці, більшість із яких має бойовий досвід. По завершенню навчання наш випускник стає лейтенантом запасу – це офіцерське звання. Ми ніколи не залишаємося осторонь подій, які відбуваються у країні: долучаємося до всеукраїнських флешмобів, підтримуємо поранених військовослужбовців та полонених моряків», – розповів Ігор Єськін.

Спробувати себе в ІТ-сфері, військовій справі та навчитися тонкощів столового етикету мали змогу учні Літнього університетуДалі учасники Літнього університету активно ставили запитання. Найцікавіше школярам було знати, де саме може згодитися диплом випускника кафедри і чи отримують вони якісь переваги по випуску.

Спробувати себе в ІТ-сфері, військовій справі та навчитися тонкощів столового етикету мали змогу учні Літнього університету«Це ваша конкурентоздатність на ринку праці: чим більше знань та умінь ви маєте, тим більше вас цінує роботодавець. А для хлопців це не тільки додаткові знання, а ще й військовий квиток – тобто альтернатива строковій службі. Однак пам’ятайте: будь-яке навчання – це вклад у самих себе», – зауважив заступник завідувача кафедри.

Костянтин Чіка
Костянтин Чіка

Після спілкування, розділилися на групи і перейшли до практичних занять із викладачами: у класі наземної артилерії знайомилися з особливостями цієї спеціальності та зразками техніки, відтак оглядали стрілецьку зброю й приміряли бронежилети і каски, дізнавалися про інженерні засоби (міни, гранати тощо), засоби спостереження й можливість їх застосування завдяки топографії, а ще стріляли в мультимедійному інтерактивному тирі з пістолета Макарова, автомата Калашникова та ручного кулемета Калашникова.

Учасник Літнього університету, учень ЗОШ №15 Костянтин Чіка каже: «Мені сподобалося, було дуже цікаво: особливо постріляти в тирі та навчитися правильно користуватися компасом, а ще, звісно, зброя. А бронежилет був досить важким, хоча приміряти його було цікавим досвідом. Взагалі я збираюся відслужити в армії, бо вважаю, що це потрібно для кожного чоловіка. Можливо в майбутньому все ж вирішу замінити строкову службу навчанням на військовій кафедрі. Але на все свій час».

На факультеті туризму та МК
На факультеті туризму та МК
Тетяна Козловська та Мар’яна Попик
Тетяна Козловська та Мар’яна Попик
Андрій Мельник
Андрій Мельник

Після обіду учні вирушили на факультет туризму та міжнародних комунікацій. Зустріла гостей викладач кафедри туристичної інфраструктури та сервісу Мар’яна Попик, яка ознайомила школярів з життям факультету.

Відтак з вітальним словом до учнів звернувся заступник декана Андрій Мельник: «Наш факультет завжди знаходиться у трійці популярних при вступі факультетів. Наразі він є молодим та перспективним, що не менш важливо. Хочу відзначити, що наші студенти можуть навчатися не тільки в стінах факультету, а навчатися закордоном під час семестрового обміну або проходити там практику. Зараз ви побачите частинку практичної роботи і у вас уже створиться певний образ про наш факультет».

Загалом про туризм, терміни, якими оперують туризмознавці, готельно-ресторанну справу та її тонкощі розповіла студентка ІІІ курсу «Готельно-ресторанної справи» Тетяна Козловська. Далі учні відповідали на питання, які стосувалися обговорених тем та за зображеннями відгадували країну. Проте найбільше школярам сподобався майстер-клас «Тонкощі столового етикету».

Вікторія Кенідра, Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.