Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Про постріл в обороні мільйонів говорили в Історичній школі ім. В. Липинського

Розглядали атентат оунівця Миколи Лемика проти службиста ГПУ Олексія Майлова для привернення уваги до штучного голодомору в Україні 30-х років

0 162
Віднедавна в Ужгороді почала функціонувати Історична школа ім. В. Липинського. За словами її засновника Юрія Григор’єва, це освітній проєкт, який допоможе всім охочим, а передусім молоді, глибше досліджувати славні сторінки нашого минулого. Тематичні розмови проводяться щомісяця і присвячені важливим подіям з української історії.
Лекцію читає Юрій Григор'єв
Лекцію читає Юрій Григор’єв

Активними учасниками-лекторами Школи є професійні історики, серед яких і викладач факультету історії та міжнародних відносин УжНУ Олег Сліпецький. Цікаво, що слухачі також можуть пропонувати власні теми для лекцій та, попередньо проконсультувавшись з істориками, самі їх проводити

22 жовтня лекцію «Постріл в обороні мільйонів» присвятили річниці атентату оунівця Миколи Лемика проти Олексія Майлова 21 жовтня 1933 року.

Історія згаданого атентату – це історія боротьби за припинення Голодомору 1932–33 років через розголос у пресі багатьох країн. Це резонансна подія, завдяки якій світу відкрилася страхітлива правда про тоталітарний режим у СССР.

Учасники заходу. Фото із соцмережі ФБ
Учасники заходу. Фото із соцмережі ФБ

Знаємо, що про мільйонні смерті українців у час Голодомору світ і не здогадувався, радянська влада добре приховувала цей факт. Для того, щоб голосно про це заявити й привернути увагу світової громадськості до українського геноциду, потрібна була резонансна справа. І такою стало вбивство Олексія Майлова, працівника ГПУ у Консульстві СССР у Львові.
Це був єдиний метод публічно заявити про масове знищення селян в Україні. Адже у переповненій судовій залі перед десятками журналістів Микола Лемик назавав справжню причину вбивства службовця – це знак протесту проти штучно організованого радянською владою Голодомору в Україні 1932–33 рр. Ця заява викликала хвилю обурення світової спільноти, десятки журналістів ринули в Україну, щоб дізнатися правду. Так удалося зупинити темп Голодомору. Тож недарма ця подія на шпальтах газет фігурувала під назвою «Постріл у обороні мільйонів».

Історик Юрій Григор’єв розповів присутнім не тільки про значення цієї події в українській історії, а й про життя та світогляд самого Миколи Лемика, зокрема про його зв’язки з ОУН та Степаном Бандерою.

Підсумком лекції стала бурхлива дискусія про атентати ОУН, їх значення та розуміння в сучасних умовах.

Наступний захід відбудеться вже в листопаді й буде присвячений знаменній події в історії Закарпаття – створення легіону «Карпатська Січ», котрий боровся за незалежність Карпатської України.

Галина Гичка – для Медіацентру УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.