Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Чому списувати – НЕ круто і як академдоброчесність змінить країну, говорили в УжНУ

Послухати, що таке доброчесність і в чому вона полягає, у залі засідань Вченої ради зібрали старост перших курсів усіх факультетів вишу

0 495
Марта Томахів, Крістіна Товт та Назар Заплотинський
Марта Томахів, Крістіна Товт та Назар Заплотинський
Природно, що студентам завжди хочеться піти простішим шляхом: списати, домовитися, обдурити. Здається, вигоди очевидні: економія часу, зусиль, але в підсумку часто потерпає якість знань. Про те, чому академічна доброчесність є важливою та яких дій вживає УжНУ для того, аби студенти прагнули якості знань, говорили під час круглого столу «Академічна доброчесність починається з тебе» 23 жовтня у приміщенні зали засідань Вченої ради.

«Уже третій рік наш університет долучається до проєкту сприяння академічній доброчесності, – розповідає помічниця ректора, координаторка проєкту в УжНУ Крістіна Товт. – Ми популяризуємо академічну доброчесність у нашому ВНЗ та пояснюємо, чому це важливо й актуально. Нині Україною активно шириться ідея важливості знань: знання – це модно і круто. Ми хочемо донести це до нових студентів, адже вони починають списувати й не надто сумлінно ставитися до навчання ще в шкільному віці. В університеті вони це практикують просто за інерцією. Втім віднедавна в УжНУ ми перевіряємо всі наукові роботи на наявність академічних запозичень, тож учитися академдоброчесності так чи так доведеться».

Чому списувати – НЕ круто і як академдоброчесність змінить країну, говорили в УжНУПослухати, що ж то за доброчесність і в чому вона полягає, зібрали старост перших курсів усіх факультетів вишу. Спілкувалися з ними спеціалістка проєкту сприяння академічній доброчесності в Україні (SAIUP) Марта Томахів та третьокурсник-економіст, представник проєкту в УжНУ Назар Заплатинський.

Марта Томахів
Марта Томахів

Проєкт реалізується Американськими радами з міжнародної освіти за сприяння Міністерства освіти і науки України та підтримки Посольства США в Україні. Однак у його рамках не лише запозичують американський досвід, а й звертають увагу на український контекст. Загалом до проєкту долучається 15 вищих навчальних закладів України.

Академдоброчесність – це чесність, мужність, відповідальність, довіра, повага та справедливість.

І якщо з усіма пунктами все очевидно, то до чого тут мужність, – спитаєте ви? «Важливо мати мужність казати собі «ні», коли виникає спокуса піти нечесним шляхом, важливо вміти визнавати свої помилки та рівень знань. І навіть коли нам загрожує менша оцінка за те, що ми знаємо, ніж більша оцінка за те, що ми спишемо, потрібно обирати перший варіант. Мужність потрібна й для того, щоб сказати «ні» одногрупнику, який просить списати домашнє завдання. І коли немає мужності, не вдасться дотриматися решти п’яти пунктів», – зауважила Марта Томахів.

Недоброчесністю є:

  • академічний плагіат
  • фабрикація
  • обман
  • списування
  • хабарництво
Назар Заплотинський
Назар Заплотинський

Це може здаватися гучними словами, але від академічної доброчесності може залежати чиєсь життя або доля. На цьому наголошував Назар Заплатинський, який, зокрема, апелював до доброчесності студентів-медиків, у чиїх руках будуть тисячі життів, від сумлінності студентів-інженерів у майбутньому залежатиме надійність спроєктованих ними будівель, хіміки та екологи у такому випадку відповідають за довкілля. Такі паралелі можна провести чи не з кожною професією, переконаний хлопець.

На завершення слово мали агенти впливу, студенти УжНУ, які пропагують доброчесність у школах Закарпаття, Олеся Янович та Володимир Попович. Зацікавлена молодь може долучитися до команди й допомагати популяризувати доброчесність.

А тобі слабо дотримуватися доброчесності?

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.