Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Про запобігання та протидію насильству щодо жінок Закарпаття говорили в УжНУ

За результатами круглого столу розробили рекомендації, що після погодження будуть опубліковані на сайті УжНУ

0 147
12 грудня в Ужгородському університеті влаштували круглий стіл, присвячений темі запобігання та протидії насильству щодо жінок і дівчат у Закарпатській області. Ініціатором заходу став Центр ґендерної освіти, що функціонує при виші. Круглий стіл мав на меті підбити підсумки роботи цього року та окреслити завдань на наступний.

Про запобігання та протидію насильству щодо жінок Закарпаття говорили в УжНУЧас зустрічі зумовлений і ширшим контекстом, адже нещодавно відбулося кілька важливих заходів міжнародного і всеукраїнського рівня такого ж тематичного напрямку. Серед них – щорічна Всеукраїнська соціальна акція «16 днів проти насильства», яка починається 25 листопада, у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, і триває до 10 грудня – Дня прав людини. Основне її завдання – привернення уваги громадськості до двох актуальних проблем: запобігання та протидії домашньому насильству й торгівлі людьми, а також активізація діяльності державних установ та громадських об’єднань задля поєднання зусиль щодо захисту прав людини. Днями відбувся й третій Український жіночий конгрес (10–11 грудня), результати діяльності якого теж обговорили під час круглого столу.

Про запобігання та протидію насильству щодо жінок Закарпаття говорили в УжНУПро запобігання та протидію насильству щодо жінок Закарпаття говорили в УжНУЗі вступним словом на заході виступила проректорка УжНУ  Мирослава Лендьел: «Центр ґендерної освіти при УжНУ є найстаршим і найдосвідченішим з-поміж подібних закладів в Україні. Це потужний осередок, який об’єднує фахівців з ґендерних питань у нашій області. Як знаємо, Україна приєдналася до глобального процесу забезпечення сталого розвитку, і одна з його цілей – ґендерна рівність та запобігання насильству. Дуже важливо, що ми починаємо про це говорити. Адже сказати про це – значить почати вирішувати. Згадую 90-ті роки, коли такі теми не обговорювалися, і це мало сумні наслідки. Сподіваюся, що до заходів Центру буде залучено ще більше представників владних органів і представників ГО».

Роботу розпочали з доповіді директорки Центру ґендерної освіти Маріанни Колодій. Соціологиня зазначила, що, підсумовуючи напрацювання протягом року, можна говорити про нові виклики та питання у сфері протидії насильству та захисту жінок і дівчат. Зокрема, як стверджує статистика, кількість жінок, що постраждали від насильства за останній рік, зросла. Так, на порядку денному обговорення питань для роботи Центру та інших організацій цього напрямку:

  • визначення теми адвокації на 8 березня 2020 року;
  • питання ухвалення виборчого кодексу з ґендерними квотами, адже наприкінці 2020 року пройдуть місцеві вибори, та Етичного кодексу щодо неприпустимості сексизму та дискримінації;
  • адвокація Стамбульської конвенції та інше.

Про запобігання та протидію насильству щодо жінок Закарпаття говорили в УжНУ До виступу було заявлено 12 доповідей, котрі порушували теми насильства щодо різних груп жінок. Зокрема, тему дискримінації жінок-мігранток порушено в доповіді правозахисниці Євгенії Мелеш.

До обговорення питань долучилася й начальниця відділу правопросвітництва Ужгородського міського центру з надання безоплатної правової допомоги Марія Бецко: «Хочу почути, які заходи проводяться, щоб протидіяти насильству у сім’ї, та як практично ми можемо захистити жінок, які потрапили у складні життєві ситуації. Для мене важливо обмінятися досвідом з колегами у вирішенні цих питань». Як відзначила пані Марія, безпосередньо до її компетенції не входить вирішення питань протидії насильству, але згаданий центр надає й послуги зі стягнення аліментів та розірвання шлюбів.

Про запобігання та протидію насильству щодо жінок Закарпаття говорили в УжНУЗа результатами круглого столу були розроблені рекомендації у сфері запобігання та протидії насильству щодо жінок і дівчат у Закарпатській області. Після погодження вони будуть опубліковані на сайті УжНУ.

Галина Гичка,
фото авторки та Центру ґендерної освіти УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.