Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Археологи УжНУ знайшли унікальне поховання XIII ст на території замкової церкви

Пам'яткою зацікавилися українські та іноземні дослідники, тож, можливо, до дальших розкопок долучаться й закордонні колеги ужгородських науковців

0 103
Щороку кафедра археології, культурології та етнографії проводить археологічні дослідження. Цьогоріч розкопки проводили лише на руїнах церкви Святого Юрія на території Ужгородського замку. Експедицією керує доцент кафедри Володимир Мойжес. Археолог розповів Медіацентру УжНУ про цьогорічні знахідки.
Хрестик XVII ст., виявлений у боковій наві
Хрестик XVII ст., виявлений у боковій наві

«Матеріал цьогоріч хороший: це і речові знахідки, і стратиграфічні дані, – розповідає Володимир Мойжес. – Маємо докази різночасових поховань, ідентифікували етапи перебудови пам’ятки. Навіть зафіксували нові елементи поховальної культури – труни обкладали цеглою або підкладали під неї, клали посуд у захоронення тощо. Такого ми досі не виявляли. Зокрема мова про поховання під підлогою бокової нави церкви. Там підіймали долівку, викопували яму, ховали й закопували. А тоді або закривали надгробком, або цеглою. У наві більшість поховань таких. Усе добре збереглося – є тільки два пограбовані поховання. Очевидно, було видно, що там, можливо, багате поховання, місце було накрите надгробною плитою».

Крім розкопок нави церкви, віднайшли і крипту Другетів – про неї ми розповіли в окремій публікації. Серед інших важливих знахідок – поховання XIII століття, акцентує археолог, — воно залягало під фундаментом центральної нави. «У могилі виявили обручку й скроневі кільця, що датуються XIII століттям. Це поховання – свідчення, що церква функціонувала вже у XIII столітті. Хоча мури цієї церкви ми ще не знайшли. Крім цього, ми знайшли ще значну кількість вервечок із медальйонами: це вказує на те, у що вірили, до кого зверталися, чого боялися тодішні люди. В одному з поховань стояла ціла керамічна миска – будемо з’ясовувати, для чого вона там. Також знайшли деталі одягу: ґудзики, пряжки, застібки, монети».

Виявлений матеріал, зауважує дослідник, підтверджує припущення, які зробили в рамках минулорічної експедиції. «Ми ставимо собі питання на сезон і намагаємося знайти на нього відповідь. На якісь знаходимо, у деяких випадках треба копати роками. Тепер маємо завдання знайти рештки мурів XIII століття, визначити, коли побудована крипта і бокова нава. Будемо брати розчини на аналіз, порівнювати їх – щоб розуміти, що за чим будували і в яких роках».

 

Зі слів Володимира Мойжеса, пам’яткою зацікавилися українські та іноземні дослідники. Матеріали археологічних досліджень публікують у фахових вітчизняних та закордонних журналах, а також оприлюднюють на різноманітних конференціях. Тож, припускає археолог, можливо, до дальших розкопок долучаться й іноземні колеги для спільних досліджень.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.