Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ужгородські археологи розширюють співпрацю з угорськими колегами

Серед планів – і реставраторська діяльність, і наукові технічні роботи, і безпосередні археологічні дослідження

1 4 061
Найбільш західний виш України давно встановлює рекорди міжнародного наукового співробітництва. Розміщення університету уможливлює безпосереднє спілкування із закордонними вченими в буквальному сенсі – не виходячи з домівки. Лічені години їзди до будь-якої з європейських столиць дозволили міцними контактами зв’язати різномовних колег, які мають спільні наукові інтереси.

Ужгородські археологи розширюють співпрацю з угорськими колегамиНа археологічній ниві взагалі фіксується феноменальне становище, коли давню історію Карпатського регіону можна дослідити тільки об’єднавши зусилля українських, румунських, угорських, словацьких і польських фахівців. Конференції, симпозіуми, семінари єднають друзів і стають тим майданчиком, на якому відбувається плідний обмін думками й ідеями. Перетворені в публікації досягнення закарпатських археологів редактори закордонних видань залюбки розміщують у своїх часописах, і науково підтверджені достовірні дані стають доступні широкому колу європейських читачів.

Спільні проєкти – це одна із рушійних сил міжнародної транскордонної співпраці. Відповідних угод стає щораз більше, і вони приносять жадані результати.

З метою оновлення і виведення українсько-угорських наукових взаємин на новий якісний рівень до обласного центру Закарпаття завітав десант будапештських учених. Автор ідеї укладення тристоронньої угоди між Закарпатським краєзнавчим музеєм ім. Т. Легоцького, Ужгородським національним університетом і Університетом ім. П. Пазманя (Угорщина) – відомий дослідник історії угорців періоду міграції Аттіла Тюрк.

Природно, що зустріч відбулася на території Ужгородського замку. Очільниця закладу Ольга Шумовська ознайомила гостей з експозиціями, чітко окреслила перспективи спільної роботи і участь кожної сторони в реалізації амбітних планів. А тут і реставраторська діяльність, і наукові технічні роботи, і безпосередні археологічні дослідження. До складу іноземної делегації входив і представник Інституту археології Угорської академії наук Петер Ланго, який з року в рік системно прославляє «озброєну лопатою науку». Ужгородський університет представляли співробітниця Археологічного музею ім. Едуарда Балагурі – Марія Жиленко, директор цього ж музею Володимир Мойжес і доцент кафедри археології, етнології та культурології – Ігор Прохненко.

Зустріч відбулася в теплій, дружній атмосфері, і кількагодинні перемовини вже в найближчій перспективі переростуть у конкретні плідні дії та даватимуть очікувані результати.

Медіацентр УжНУ – за інформацією кафедри археології, етнології та культурології УжНУ
1 Коментар
  1. Ужгородські археологи розширюють співпрацю з угорськими колегами – KISZó-UA

    […] плідні дії та даватимуть очікувані результати. Медіацентр УжНУ – за інформацією кафедри археології, етнології та […]

Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.