Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Сергію Федаці – 60: до ювілею науковець презентував 15-й том Історії України

Редакція Медіацентру щиро вітає Сергія Дмитровича! Бажаємо міцного здоров'я, натхнення, сил і надалі активно провадити наукову роботу, сприяючи формуванню історичної пам'яті нашого народу

0 127
Напередодні 33-ї річниці Незалежності України в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка професор кафедри Античності, Середньовіччя та історії України домодерної доби Сергій Федака презентував 15-й том своєї «Історії України». Передостання частина праці присвячена здобуттю Україною незалежності й охоплює період із 1986 до 1996 року. Докладно про видання автор розповів на презентації.

Сергію Федаці – 60: до ювілею науковець презентував 15-й том Історії України «Символічно, що 15 том побачив світ незадовго до 33 річниці незалежності України, — каже Сергій Федака. — Коли я починав цей проєкт, навів слова класика, що буття починає грати усіма барвами тільки коли йому загрожує небуття. Ці слова виявилися дуже пророчими. Коли Україні стали вчергове загрожувати небуттям, стало дуже доречно знову оглянути її історію».

Усього видання містить 52 розділи, що логічно продовжують попередній том. Починається реакцією українського суспільства на Чорнобильську аварію, про яку йдеться у 14 томі. «Це був поштовх, щоб республіка Україна просунулася до самостійної держави. 1986 рік — дата Чорнобильської аварії, яка показала, наскільки незахищена Україна», — вважає науковець.

Сергію Федаці – 60: до ювілею науковець презентував 15-й том Історії УкраїниЛітопис сягає 1996 року — року прийняття Конституції України та запровадження національної валюти — гривні. «Ці дві події увінчали процес державотворення і послужили гідною віхою, вінцем для цих подій. Саме Конституція засвідчила, що Україні бути, Україна — це надовго і всерйоз. Якщо у попередніх 14 томах усе в основному завершується не дуже оптимістично, то в кінцівці цього – двоєдина перемога», — зауважує професор Федака.

Також автор зазначає, що обкладинка 15го тому вперше виконана в світлих синьо-жовтих кольорах і зʼявляється зелень української флори.

Сергій Федака оглядово окреслив зміст видання й розповів, яких подій воно стосується. Зокрема тут мова про заклики українських письменників щодо проголошення незалежності, розростання націоналістичних рухів, звільнення дисидентів та їх прихід у громадську діяльність, виникнення Української гельсінської спілки, мітинги на підтримку української мови, організація Народного руху України, релігійне відродження й вихід із підпілля церков.

«Дуже важливим моментом у цей період стають перші відносно вільні, відносно демократичні вибори до Верховної Ради тоді ще УРСР у березні 1990 року. Дуже драматична боротьба, яка тоді зразу почалася між різними групами депутатів. Першим таким вагомим принциповим кроком на шляху утвердження Україною своєї державності стає ухвалення декларації «Про державний суверенітет України» 16 липня 1990 року», — веде Сергій Федака.

Директор Закарпатського музею народної архітектури та побуту Василь Коцан вручив Сергію Федаці грамоту від Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України
Директор Закарпатського музею народної архітектури та побуту Василь Коцан вручив Сергію Федаці грамоту від Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України

Читач дізнається і про події Революції на граніті — студентського страйку-голодування, і про всесоюзний референдум, що підтвердив бажання проголошення самостійної незалежної держави. Йдеться і про спробу держперевороту.

«У 15-му томі я буквально година за годиною розглядаю, що відбувається в різних містах у ці дні», — запевняє пан Федака.

Відтак автор описує події у Верховній Раді, що розгорталися навколо написання проєкту проголошення Незалежності, всенародний референдум, на якому понад 90% голосувальників підтримали цей Акт. Йдеться і про вибори першого президента новоствореної держави, де Леонід Кравчук у напруженій боротьбі переміг Вʼячеслава Чорновола.

«Я розглядаю [політичні] кроки Кравчука, його укази як позитивного, так і негативного значення. Зокрема й Будапештський меморандум, — зауважує професор. — Також дуже великі економічні проблеми постають у молодої держави — все зникало з полиць, крамниці стояли практично порожні, було й соціальне незадоволення. На цьому тлі себе позиціонує як господарник Леонід Кучма. Він стає президентом, починає більш рішучі дії. Мова й про зовнішню політику, намаганя загравати і з росією, і з Заходом. До певної міри це допомагало стабілізувати ситуацію в Україні. Усе це було, щоб дати Україні нову Конституцію. У кількох розділах розглядаю конституційний процес, окремо розглядається конституційна ніч із 27 на 28 червня, де члени парламенту вирішили не виходити з приміщення, поки не буде ухвалена Конституція. Уже в 16-му томі описую, як її щороку намагаються переписати і змінити».

Книга містить сотні і сотні дат, імен і детальний опис важливих подій.

«16-й том присвячений подіям від 1996 до 2024 року. Називається «Розбудова держави». Там говорю про те, що відбувалося за ці 28 років, які зміни сталися — дуже детально це прослідковано. Близько третини присвячено російсько-українській війні від 2014 року. Буквально день за днем розглядаю, які були події, перемоги і поразки. Вперше це все настільки детально і ґрунтовно викладено».

Також Сергій Федака підкреслює, що в кожній із 16 книг чималу увагу приділяє історії регіонів у контексті України. «В усіх 16 томах прослідковую не тільки події у столиці України, а й у регіонах. Фактично, це перший багатотомник, де детально розписана історія Кримського Ханства, історія Дикого Поля, Слобожанщини — те, що в хороших курсах історії, як правило, пропускають. Майже в кожному томі є по два, а то і більше розділів, присвячених Закарпаттю».

Сергію Федаці – 60: до ювілею науковець презентував 15-й том Історії УкраїниЗавершальний 16-й том от-от вийде з друку. Він завершуватиметься 1 липня 2024 року.  Утім сигнальний примірник Сергій Дмитрович уже встиг презентувати днями в Закарпатському обласному художньому музеї ім. Йосипа Бокшая.

Надалі ж невтомний закарпатський науковець планує сфокусувати увагу на вужчих історичних темах.

Редакція Медіацентру щиро вітає Сергія Дмитровича з ювілеєм, який святкує 22 серпня! Бажаємо міцного здоров’я, натхнення, сил і надалі активно провадити  наукову роботу, сприяючи формуванню історичної пам’яті нашого народу. Многая літ, професоре!

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.