Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти-історики опановували ранньомодерну історію Закарпаття серед експонатів Ужгородського замку

Навчальну екскурсію для молоді влаштував доцент факультету історії та МВ Віктор Кічера

0 279
Днями другокурсники спеціальності «Середня освіта. Історія» факультету історії та міжнародних відносин відвідали Закарпатський краєзнавчий музей імені Тиводара Легоцького, що розмістився в Ужгородському замку, який славиться тисячолітньою історією.

Студенти-історики опановували ранньомодерну історію Закарпаття серед експонатів Ужгородського замку Студенти-історики опановували ранньомодерну історію Закарпаття серед експонатів Ужгородського замку Навчальну екскурсію запланували в межах семестрових курсів, зокрема дисципліни «Ранньмодерна історія України», яку забезпечує на факультеті доцент Віктор Кічера. Тож студенти засвоювали матеріал не тільки теоретично, а й практично – на власні очі. Акцент було зроблено на вивчення історії краю цього періоду. Студенти зазирнули в кожен куточок бастіону: побачили експонати, статуї, археологічні артефакти, зображення очільників замку, помилувалися флорою парку, почули багато нової інформації, що переплітається з історією нашої Батьківщини. Екскурсоводка музею дуже гарно розповіла про історію замкової споруди, її власників і головні події минулого краю. Не оминули й історію замкової церкви, котра відома тим, що в ній 24 квітня 1646 р. відбулася Ужгородська унія, котра стала знаковою подією у поєднанні Церков і стала основою сучасної Мукачівської греко-католицької єпархії. До речі, саму замкову церкву досліджували археологи нашого факультету, зокрема доцент Володимир Мойжес. До слова, на факультеті ближчим часом буде відкрито вищі історико-богословські студії бакалаврського рівня.

Студенти-історики опановували ранньомодерну історію Закарпаття серед експонатів Ужгородського замку«Як майбутні історики, ми повинні пізнавати нашу історію, зокрема історію Срібної Землі, яка сповнена численними подіями, багата на визначні місця, що притягує всі народи», – ця думка об’єднала юних екскурсантів. Неабияку увагу студенти звернули на експозиції відділу «Закарпаття у період VIII – початку ХХ століть», де оглянули рукописи, грамоти, листи, предмети побуту, зброю, герби комітатів, що існували на території Закарпатта, – Ужанського, Боржавского, Угочанського та найпізнішого Мармороського. Комітатські герби з’явилися після видання закону Державного зібрання (сейму) Угорщини 1550 року. Марамороськяй комітат був створений лише в XIV столітті. Старого герба, очевидно, нема, бо коли видавався закон 1550 року, Мараморош входив не до складу Угорщини, а до складу Трансільванського князівства.

Студенти-історики опановували ранньомодерну історію Закарпаття серед експонатів Ужгородського замку Наступними стали оглядини відділу «З історії духовної культури Закарпаття XVII –початку XX століть». При володарюванні Яноша Х Другета розбудовується освіта та культура, яка формувала майбутню еліту краю.
Студенти ознайомилися також із семінарійним етапом в історії замку, котрий у добу Марії-Терезії був облаштований під греко-католицьку семінарію. Настінні розписи каплиці вразили вишуканістю, сакральністю. Інтер’єр кімнат, світлих коридорів замку немов переносив у минулі століття.

Неможливо не згадати й експозицію зброї, серед якої – шабля короля Стефана Баторія, котрий був одним із покровителів козацтва. На зброї латиною викарбувано ранньомодерне гасло: «Успіх дарує Бог – але перемогу здобуваємо самі». Цей девіз актуальний і сьогодні, коли сучасна московія, як і колись, у добу козацтва, веде повномасштабну війну проти України та її народу, а сучасні козаки у лавах Збройних сил успішно боронять державу від ворогів.

Студенти-історики опановували ранньомодерну історію Закарпаття серед експонатів Ужгородського замкуСаме завдяки захисникам сучасної України студенти разом із працівниками Ужгородського університету й Закарпатського краєзнавчого музею спростували давню латинську приказку «Inter arma tacent musae» («Коли зброя гримить – муза мовчить»). Наперекір цьому й завдяки ЗСУ студенти за підтримки викладачів університету та співробітників музею в особі Ольги Шумовської мали і мають змогу відвідувати музей і здобувати знання з історії, що необхідні для професійного зростання.

Микола Гладиш,
фото Даніели Никоряк,
студенти-історики ІІ курсу ФІМВ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.