Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Біологи УжНУ провели польовий тренінг для учнів Ужгородського наукового ліцею

0 106
24 жовтня в межах проєкту «Навколишнє середовище для майбутнього через наукову освіту» (HUSKROUA) ботанік Роман Кіш та еколог Михайло Вакерич провели польовий тренінг з учнями Ужгородської наукового ліцею.

Русло, прируслові ділянки та заплава в межах міждамбового простору залишаються важливими осередками природного різноманіття в умовах урболандшафтів. На прикладі ділянки заплави р. Уж і прилеглих до річки територій міста школярам продемонстрували відмінність у флорі, фауні, рослинності між ними. Водночас, водні, прирічкові біотопи та представники біоти, що мешкають у цих оселищах, є чудовими індикаторами стану навколишнього середовища та змін, які відбуваються внаслідок людського впливу.

Біологи УжНУ провели польовий тренінг для учнів Ужгородського наукового ліцеюУчнів ознайомили з рослинними і тваринними видами-індикаторами стану та забруднення річкових екосистем. Було показано, що порушені та антропогенно змінені ділянки, насамперед прируслові, з видаленою природною деревно-чагарниковою та трав’яною побережною рослинністю є полігонами вселення та наступного розповсюдження адвентивних, зокрема високоінвазивних видів (борщовик Сосновського, види роду золотушник тощо), на відміну від ділянок з природними прирічковими біотопами, де адвентивні види внаслідок конкурентного витіснення їх аборигенами предствлені відчутно менше.

За інформацією біологічного факультету
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.