Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Біологи УжНУ спільно з ГО «Екосфера» влаштували екопікнік у ботсаду

Під час заняття говорили про проблему переповненості сміттєзвалищ, «експорт» українського пластику до країн Європи річками, шукали відповіді на питання, як зменшити кількість потенційного сміття

0 223
Проблема твердих побутових відходів із війною нікуди не зникла, й цього літа студентки біологічного факультету переймали досвід боротьби із забрудненням довкілля в Німеччині. Днями ж спільно з ГО «Екосфера» влаштували екопікнік у Ботанічному саду УжНУ, аби привернути більше уваги до цієї проблеми як серед молоді, так і поміж дітей.

Біологи УжНУ спільно з ГО «Екосфера» влаштували екопікнік у ботсадуДо участі в заході долучилися студенти біологічного факультету, а також учні ЗОШ №6.

Ярослава Гасинець
Ярослава Гасинець

Деканеса біологічного факультету Ярослава Гасинець розповідає: «Екопікнік — це задум студентів для обговорення екологічних проблем Закарпаття та сортування твердих побутових відходів. У рамках співпраці нашого факультету з ГО «Екосфера» 6 студенток цього літа відвідали Німеччину за програмою Erasmus+. Там ознайомилися з упровадженням екодосвіду в невеликому селі. Одне із завдань учасників програми полягало в реалізації проєкту в своєму місті. Уявіть: із близько 600 населених пунктів Закарпаття лише 400 мають можливість зберігання твердих побутових відходів. Через це маємо багато проблем, на які скаржаться й наші країни-сусіди».

Під час заняття говорили не лише про проблему переповненості сміттєзвалищ і «експорт» українського пластику до країн Європи річками, але й звертали увагу на те, як зменшити кількість потенційного сміття завдяки використанню багаторазової тари й зменшення кількості побутового пластику.

Катерина Станкевич-Коваль
Катерина Станкевич-Коваль

Зі слів виконавчої директорки ГО «Екосфера» Катерини Станкевич-Коваль, під час повномасштабної війни в Україні проблема переробки вторсировини стала особливо гостро, адже більшість сміттєпереробних заводів – у зоні бойових дій. Саме тому, вважає екологиня, потрібно створювати невеличкі локальні переробні заводи, які спеціалізуватимуться на окремих видах сировини: пластику, папері, склі тощо.

«Важливо розуміти про відповідальність і роль кожного у розв’язанні цієї проблеми. Ми звикли покладатися на владу і думати, що від нас нічого не залежить. Але громадська думка формує дії влади. І те, як будемо поводитися, впливатиме на все суспільство. Студенти й учні мають розуміти, що вони не прості гвинтики механізму, від яких нічого не залежить, — вони ті гвинтики, які запускають процес змін», — підкреслює Катерина Станкевич-Коваль.

Усе починається зі зміни звичок і мислення самих людей, тож перед покупкою 86-ї футболки чи 300-го пакету подумайте, чи дійсно це вам потрібно. Базовий гардероб допоможе вирішити питання з «нічого одягти», стильна екоторба виселить із вашої оселі пакет з пакетами, а електронна книга зменшить кількість вирубаних дерев для друкування книг. На завершення заняття учасники власноруч розмалювали екоторби.

Медіацентр УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.