Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Перший у новому навчальному році міжнародний візит до УжНУ приймав філологічний факультет

Делегація комісії з розвитку сільської місцевості Сенату Парламенту ЧР відвідали чеський лекторат у рамках триденного фестивалю, присвяченого культурі сусіднього народу

0 473

Перший у новому навчальному році міжнародний візит до УжНУ приймав філологічний факультет

6 вересня на Закарпатті стартував триденний фестиваль, присвячений чеській культурі. Дипломатичні й культурно-освітні зв’язки нашої області з сусідньою державою, зокрема, підтримуються завдяки чеському лекторату, що діє на філологічному факультеті Ужгородського національного університету. Тож згаданий підрозділ делегація комісії з розвитку сільської місцевості Сенату Парламенту Чеської Республіки не могла оминути.

Так, завітали заступник голови Сенату Парламенту ЧР Ян Горнік, сенатори Мірослав Ненутіл, Петр Голечек, Карел Кратохвіле, Еміліе Тржіскова, Петр Шілар, секретар Їтка Піларжова. Також УжНУ відвідали Посол ЧР в Україні Радек Матула, Генеральний консул ЧР у Львові Павел Пешек та референт Генконсульства ЧР у Львові Віталій Маркович.

Мирослава Лендьел та представники чеської делегації
Мирослава Лендьел та представники чеської делегації

Перший у новому навчальному році міжнародний візит до УжНУ приймав філологічний факультетНа початку зустрічі гостей радо привітала проректорка Ужгородського університету Мирослава Лендьел, зауваживши, що заклад приймає першу в новому навчальному році міжнародну делегацію. Також Мирослава Олександрівна відзначила продуктивну співпрацю з Чеською Республікою, завдяки якій на філологічному факультеті встановили нові вікна, осучаснили окремі аудиторії, облаштували комп’ютерно-лінгафонний кабінет. Також майбутнім богемістам упродовж двох років викладає чеська лекторка Петра Зламана. До слова, гості урочисто вручили пані Петрі подяку від Сенату за популяризацію чеської мови, культури та доброго реноме сусідньої держави в Україні.

Петра Зламана
Петра Зламана

Відтак деканеса філфаку Галина Шумицька представила гостям викладачів і студентів кафедри словацької філології, при якій діє чеське відділення. Так, делегацію зустрічали завідувачка згаданого підрозділу Наталія Петріца, доцентки Юлія Юсип-Якимович, Леся Буднікова, а також начальниця відділу міжнародних зв’язків Оксана Свєженцева.

Галина Шумицька
Галина Шумицька

У вітальному слові Галина Шумицька зауважила: цьогоріч вступна кампанія для спеціалізації «Слов’янські мови та літератури (переклад включно), перша — чеська» була успішною. На бакалаврат зараховано семеро студентів, а до магістратури — десятеро. Притім абітурієнти були не тільки із Закарпаття.

Мирослава Лендьел розповіла: «У деяких школах області запроваджують вивчення чеської як другої іноземної, тож сподіваємося, учні, які опанували відповідну мову, вступатимуть на філологічний факультет».

Представники чеської делегації відзначили, що раді візиту до Ужгородського університету, повідомили, що вже встигли поспілкуватися з керівництвом Закарпатської обласної державної адміністрації. Також за традицією гості подарували чеському відділенню цінну літературу. Студенти подякували делегації, зауваживши: їм подобається вивчати чеські мову й культуру.

Перший у новому навчальному році міжнародний візит до УжНУ приймав філологічний факультет

Наостанок присутні пофотографувалися на згадку.

Ольга Брайлян,
фото Віталія Завадяка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.