Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Представники відділення журналістики УжНУ долучилися до II всеукраїнського форуму «Праволюдяність: медіафест»

Майже сотня медійників з 24 вишів України навчалися, як висвітлювати теми, пов’язані з правами людини, підтримкою рівності та подоланням дискримінації

0 173
П’ять днів перед початком навчального року майже 100 медійників із 24 вітчизняних університетів навчалися, як висвітлювати теми, пов’язані з правами людини, підтримкою рівності та подоланням дискримінації.
Делегація кафедри журналістики УжНУ
Делегація кафедри журналістики УжНУ
Володимир Тарасюк
Володимир Тарасюк

Делегація з УжНУ виявилася однією з найбільших — восьмеро осіб. Зокрема, доценти Володимир Тарасюк і Леся Поліха й студент Григорій Гиревий стали учасниками фесту вже вдруге. А студентки Ольга Брайлян, Тетяна Лесюк, Ірина Неменуща, Ніколетта Цап і Олександра Костьо завітали вперше, та, ймовірно, не востаннє. Адже «Праволюдяність: медіафест» — інтенсивний курс підготовки правозахисних (адвокаційних) журналістів. Кожен день був насичений рекомендаціями, майстер-класами, спілкуванням із експертами, переглядами фільмів, правозахисними «зарядками». До слова, В.Тарасюк проводив одну з таких вікторин (розказав про випадок із життя газети УжНУ «Погляд»), а в іншій — посів друге місце серед 84 учасників.

Представники відділення журналістики УжНУ долучилися до II всеукраїнського форуму «Праволюдяність: медіафест»Під час фестивалю роботу організували в тематичних групах: «Свобода слова в умовах конфлікту», «Активні дії на захист суспільних інтересів», «Ненасильство та протидія мові ворожнечі», «Інклюзивність», «Протидія гендерним стереотипам». Результатом роботи героїв, експертів, які висвітлювали певну тему, та учасників стали медіапродукти (фото, плакат та стрит-арт-малюнок). Тож взаємодія творчих і мотивованих змінити світ на краще журналістів дала свої плоди.

Манал Фоуані
Манал Фоуані

Упродовж навчання не раз лунала думка про те, що місія медійників — утверджувати права людини. А під час закриття форуму заступниця Постійної представниці ПРООН в Україні Манал Фоуані слушно зауважила: соціологічне дослідження, виконане в 2016–2018 роках Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва у співпраці із ГО «Центр інформації про права людини» показало, що 2/3 жителів України дізнаються про права людини з телебачення, а 53% респондентів визнають, що ЗМІ формують їхнє уявлення про права людини. Високий рівень довіри покладає на медіа значну відповідальність. Підхід, який базується на правах людини, має бути в основі журналістської освіти».

Тож мета «Праволюдяність: медіафесту» — дуже важлива. Висловлюємо подяку Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, Центрові прав людини ZMINA, RealStories Production, Міністерству закордонних справ Данії, Програмі розвитку ООН в Україні за організацію такого заходу, а також усім експертам форуму.

Ольга Брайлян,
фото RealStories Production та учасників
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.