Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Дні кар’єри ЄС. День 1: Єдність у різноманітті

0 73
16 та 17 жовтня в Ужгородському національному університеті – Дні кар’єри ЄС. Традиційний уже щорічний захід організовують спільно з Представництвом Європейського Союзу в Україні та Інформаційним центром ЄС факультету історії та міжнародних відносин УжНУ.
Ігор Король, Марта Шелемба
Ігор Король, Марта Шелемба

Координаторка Інформаційного центру ЄС в УжНУ Марта Шелемба зазначає: «Вже ввосьме проводимо Дні кар’єри ЄС в нашому університеті. Зокрема, втретє – під час повномасштабної війни. Незважаючи на те, що росія вторглася на нашу територію, маємо триматися разом і показувати, що ми сильні. Маємо бути професійними та навчатися навіть у таких кризових ситуаціях. Україна — це Європейський Союз. Такий захід – це місток між нами. Ми впевнено туди йдемо!»

З вітальним словом до присутніх звернувся проректор з педагогічно-наукової роботи Ігор Король: «На жаль, розривання пуповини з росією дається нам важкою ціною. Колеса історії крутяться швидко тоді, коли вони густо змащені кров’ю. З важкими зусиллями відходимо від тієї імперії. Але маємо тверде переконання, що доб’ємося свого. Історія показує, що всі імперії рано чи пізно розвалюються. Чому День кар’єри ЄС? Бути європейцем — це не просто бути юридично у складі ЄС. Це передусім відповідати тим моральним, етичним і професійним вимогам, які стоять перед жителями Європейського Союзу. Бажаю, щоб у кожного з вас були реалізовані ці європейські цінності».

Дні кар’єри ЄС. День 1: Єдність у різноманіттіДекан факультету історії та міжнародних відносин Віталій Андрейко наголосив на важливості заходу: «Дні кар’єри ЄС організовані для того, щоб ви могли реалізувати себе не лише на теренах нашої держави, а й за її межами – в країнах Європейського Союзу. Тренінги, які ми підготували для вас цього року, важливі, бо допоможуть реалізувати ваші soft skills. Мені приємно, що кожного року захід має велику підтримку серед студентства».

Перший тренінг «Єдність у різноманітті» проводила директорка Центру зі сталого розвитку УжНУ Ганна Мелеганич.

Ганна Мелеганич
Ганна Мелеганич

«Населення Європейського Союзу наразі налічує близько 450 млн осіб. Це величезна кількість людей, які об’єдналися. Звісно, цьому передувала низка обставин. Коли ввійдемо до їх числа й станемо повноцінними учасниками Європейського Союзу, маємо знати історію, символіку та цінності цього об’єднання», – зауважила тренерка.

Під час теоретичної частини учасники ознайомилися з історією виникнення та значенням прапора, гімну й гасла Європейського Союзу. Цікаво, що гасло «In varietate concordia» (з лат. «Єдність у різноманітті») співзвучне з темою самого тренінгу. Студенти дізналися також про основні цінності ЄС і змогли запропонувати власні. Серед найпоширеніших варіантів: свобода, рівність, демократія.

Відтак виконали кілька завдань. У першому кожен мав намалювати власну квітку ідентичності: у центрі писали ім’я, а на п’яти пелюстках – свої соціальні ролі. Ганна Мелеганич пояснила, що ролі, які спадають на думку першими, зазвичай є найбільш значущими для особистості на цей момент.

У другій вправі студенти працювали в парах. Кожен отримав картку із зображенням, яке мав описати партнеру. Завдання партнера полягало у визначенні характеру отриманої інформації: це був опис, тлумачення чи оцінка. Мета вправи – перевірити здатність об’єктивно сприймати інформацію, не додаючи власних інтерпретацій.

Дні кар’єри ЄС. День 1: Єдність у різноманіттіНаприкінці найактивніші учасники тренінгу отримали подарунки.

Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.