Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Бібліотекарі й філологи УжНУ написали радіодиктант національної єдності

Диктант національної єдності пишуть українці в усьому світі щороку з нагоди Дня української писемности та мови

0 326
«Увага! Україна і світ! Починаємо писати Всеукраїнський диктант єдності!», – оголосив 8 листопада в ефірі «Українського радіо» педагог, теле- та радіоведучий, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр Авраменко. Рівно об 11.20 він розпочав ХІХ Всеукраїнський диктант національної єдності, який організувала Національна суспільна телерадіокомпанія України. Приєдналися до написання й півсотні ужнівців – представники Наукової бібліотеки, філологічного факультету, факультету міжнародних економічних відносин.
Бібліотекарі й філологи УжНУ написали радіодиктант національної єдності

Вікторія Воробець
Вікторія Воробець

Диктант національної єдності пишуть українці в усьому світі щороку з нагоди Дня української писемности та мови. В УжНУ акцію провели у читальному залі Наукової бібліотеки, ініціювали її самі ж працівники. Як зазначила заступниця директора книгозбірні Вікторія Воробець, захотіли перевірити свої знання і вперше усім колективом написати такий диктант. Запрошували усіх ужнівців, про акцію повідомляли на різних платформах, утім, охоче відгукнулися філологи, а також студенти спеціальності «Філологія. Прикладна лінгвістика» факультету міжнародних економічних відносин.

Бібліотекарі й філологи УжНУ написали радіодиктант національної єдностіЦьогорічний радіодиктант називався «Від бересту – до “цифри”». Перед його початком Олександр Авраменко зазначив, що в тексті будуть слова, писати які варто за правилами, закріпленими чинним правописом. Тому порадив бути уважними й додав, що зазвичай під час диктанту не встигає той, хто довго думає над словом.

Представники філологічного факультету, а серед них були як викладачі кафедр, так і деканат у повному складі, до написання Всеукраїнського диктанту національної єдності долучилися вперше. Однак щороку вони відзначали День української писемности та мови й організовували написання диктанту у себе на факультеті. До прикладу, минулоріч писали диктант за публіцистикою Василя Вароді, який зачитувала письменниця Христина Керита.
Бібліотекарі й філологи УжНУ написали радіодиктант національної єдності

Галина Шумицька та Василь Шаркань
Галина Шумицька та Василь Шаркань

Деканеса філологічного факультету Галина Шумицька і її заступник Василь Шаркань зауважили, що цьогорічний радіодиктант єдності був дуже гарним за змістом, відзначили тонкощі нового правопису, відчутні у ньому, зокрема, подвійне вживання орфограм: у диктанті було «писемности», а в назві акції – «єдності». Звернули увагу й на наголошення слова «н`аживо», яке за правилами має звучати «наж`иво».

Одразу після закінчення Всеукраїнського радіодиктанту, із 11.45 до 12.00, його можна було надіслати на електронну пошту rd@nrcu.gov.ua, у Facebook – UA: Українське радіо або номер Viber 097 107 017 8. Хто встиг це зробити – одержав перевірений диктант. Вже о 12.00 текст радіодиктанту оприлюднили на сайтах Суспільного мовника: «Українське радіо» та «UA: Cуспільне мовлення».

Наталія Толочко,
фото Віталія Завадяка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.