Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

«Не можемо покладатися тільки на солов’їв» – «Україну можна побудувати лише в наступі!»

УжНУ був представлений на кількох знакових подіях мовнополітичного характеру в Києві

0 264
5 листопада в Києві відбулося відразу кілька важливих подій мовнополітичного характеру.

Так, в Інституті української мови НАН України з ініціативи Міжнародної та Національної асоціацій україністів відбувся круглий стіл «Українська національна ідентичність: минуле, сучасне, майбутнє» з участю відомих учених з НАН України та інших наукових установ, а також Конституційного Cуду України, – Павла Гриценка, Лариси Масенко, Богдана Ажнюка, Олеся Донія, Ігоря Слідченка та інших.

Засновниця і фундаторка конференції професорка Анастасія Мамалига
Засновниця і фундаторка конференції професорка Анастасія Мамалига

В інституті журналістики КНУ ім. Т.Г.Шевченка з ініціативи кафедри мови та стилістики вже 25-й рік поспіль провели міжнародну конференцію  з проблем функціонування та розвитку української мови. Дмитро Данильчук, доцент кафедри, від імені оргкомітету розповів присутнім про історію трасформації цього наукового форуму від студентського зібрання у 1994 року до рівня XXV міжнародної науково-практичної конференції. Її учасників вітав директор Інституту професор Володимира Різун. Особливо тепло вітали професорку Анастасію Мамалигу, засновницю і фундаторку конференції.

Пленарне засідання XXV Міжнародної науково-практичної конференції «Мова. Суспільство. Журналістика»
Пленарне засідання XXV Міжнародної науково-практичної конференції «Мова. Суспільство. Журналістика»
Доповідає професор Іван Ющук
Доповідає професор Іван Ющук

Надзвичайно цікавими виявилися пленарні доповіді, серед яких особливо актуальними з мовознавчого боку – професора Івана Ющука про етапи розвитку української мови, починаючи з VI століття, професора Олександра Пономарева про вартості й хиби нової редакції Українського правопису, а також професорів-журналістикознавців Тетяни Приступенко, Василя Теремка та інших.

«Не можемо покладатися тільки на солов’їв» – «Україну можна побудувати лише в наступі!»Науковці УжНУ Галина Шумицька та Василь Путрашик підготували співдоповідь на тему «Мовне законодавство України в проєкціях онлайнового медіапростору Закарпаття», тези якої – за покликанням: можливо, редакціям аналізованих онлайнових видань та й загалом медійникам краю буде цікаво ознайомитися з проміжковими результатами дослідження.

Прем’єра документального фільму «Соловей співає», на яку пощастило потрапити у Будинку кіно на Саксаганського, вразила передусім аншлагом! Оце було справжньою несподіванкою!

У залі не те що не було жодного вільного місця, а й у проходах люди стояли щільно. І це було того варте! Дуже молодий творчий колектив (Леся Воронюк, Сергій Кримський, Сергій Мартинов, Анастасія Федченко, Демид Єлізаров, Валентин Грінберг, Олександр Ткачук, Роман Гоменюк, Денис Костандов, Денис Олейнік та інші) майстерно руйнує міфи, які насаджувалися століттями, пропонуючи новаторське дослідження проблеми мовного питання в Україні через призму досвідів інших країн. Ініціатор створення фільму, відомий фольклорист, етнограф Олексій Доля, на превеликий жаль, не дожив до його завершення та презентації, проте в реалізації задуму і високій якості стрічки, безумовно, і його велика заслуга.

Фільм знімався в Україні, Білорусі, Ізраїлі, США, Великобританії. І цей загальний досвід свідчить, що мова була і є (що особливо гостро відчувається нині) одним із головних факторів національної безпеки.

Експертами-мовознавцями з українського боку у фільмі виступають професори Павло Гриценко, Лариса Масенко та Олександр Пономарів.

Дуже вразив виступ Павла Юхимовича перед показом фільму: у 3 хвилинах його харизматичної промови – концепція провадження мовної політики в Україні. «Не можемо покладися у цій справі лише на солов’їв», – каже у фільмі маленький хлопчик з Миколаєва, а зрілий муж з державницькою позицію Павло Гриценко його міцно підтримує: «Україну можна побудувати лише в наступі!».

Медіацентр УжНУ
Фото Наталі Петрущенкової
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.