Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Економічний потенціал регіону – у фокусі уваги влади, науковців та бізнесу

Співпраця влади, підприємців та університету потрібна доконечно, адже маємо знати, на які виклики реагувати, як змінювати навчальні програми, як бути корисним для регіону

0 179

Економічний потенціал регіону – у фокусі уваги влади, науковців та бізнесу

Війна не оминула нікого в Україні. Але держава в будь-якому разі повинна виконувати свої функції, підприємства – виробляти продукцію, адже зокрема й від стану бюджету напряму залежить обороноздатність країни. Закарпаття належить до найбезпечніших регіонів, тому має бути і є економічним і гуманітарним тилом.

Специфіка роботи бізнесу після 24 лютого, ключові перепони, пошук вирішення проблем – основні питання, щодо яких дискутували під час круглого столу «Економіка війни: виклики та можливості» в Ужгородському університеті.

«Питання, які сьогодні розглядаємо, надзвичайно важливі. Кожен має змогу поділитися думками, досвідом, планами. Це сприятиме тому, аби підприємці в співпраці з владою, освітянськими структурами діяли симультанно на користь нашої держави, краю – і це принесе свої результати», – наголосив ректор Ужгородського університету Володимир Смоланка.

Ініціатор заходу, декан економічного факультету вишу Віталій Сержанов зауважив, що для перемоги потрібна стабільна економіка, а досягнути цього можна спільними зусиллями влади, бізнесу, науковців й освітян.

«Сьогодні потрібно думати не тільки про те, як нам працювати в умовах війни, а й про те, як відновлювати й розвивати країну. Серед проблем, з якими стикаємося, – можливість залучення інвестицій, ціна кредитних ресурсів, нестабільність курсу, рівень інфляції, пошук фахівців, фінансування, соціальне забезпечення. А така зустріч спрямована на пошук шляхів вирішення питань щодо процесу сучасного ведення господарської діяльності», – наголосив Віталій Сержанов.

За його словами, співпраця між владою, підприємцями і університетом доконечно потрібна, адже потрібно знати, на які виклики реагувати, як змінювати навчальні програми, як бути корисним для регіону.

Своєю чергою, голова Закарпатської ОВА Віктор Микита зосередив увагу на вже здобутому досвіді взаємодії адміністрації з підприємцями, стимулювання економіки в умовах воєнного стану, прийому з інших регіонів компаній і внутрішньо переміщених осіб.

Розповів очільник області й про наповнення бюджету – від початку року 4 млрд 601 млн грн, перевиконання плану, створення «Банку землі», системну комунікацію як необхідну складову роботи, реєстрацію першого в Україні під час війни індустріального парку, нові плани щодо створення сільськогосподарського кластера.

Аби дискусія була ґрунтовною та результативною, долучилися представники місцевих і релокованих компаній, народні депутати Роберт Горват і Михайло Лаба, заступник голови Закарпатської облради Андрій Шекета, міські голови Ужгорода Богдан Андріїв та Мукачева Андрій Балога, головного управління ДПС у Закарпатській області Олексій Петріченко та інші.

Вікторія Кенідра,
фото Віталія Завадяка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.