Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Факультет інформаційних технологій запрошує на навчання талановитих і амбітних абітурієнтів

Цікавишся ІТ-технологіями, мрієш створювати речі, що змінюють життя людства, і навчатися у професіоналів, відомих у світі? – Ласкаво просимо!

0 963
Вже не за горами вступна кампанія 2019 року. Серед масиву закладів вищої освіти України гостинно відчиняє свої двері й Ужгородський національний університет. Що може запропонувати абітурієнтам і чим зацікавити факультет інформаційних технологій ДВНЗ «УжНУ»?
Ігор Повхан
Ігор Повхан

З цим запитанням ми звернулися до декана факультету інформаційних технологій, доцента Ігоря Повхана, який  розповів таке.

Дещо про перспективи факультету. Факультет інформаційних технологій – один із найперспективніших і найбільш привабливих підрозділів УжНУ для нинішніх вступників. Новації у світі техніки, останні розробки сфери ІТ – студенти факультету не лише завжди в курсі технічних новинок, без яких неможливо уявити світ, а й самі беруть активну участь у їх створенні. Якщо проаналізувати ринок праці, то чи не найбільшою є потреба в ІТ-спеціалістах. До того ж у цілому світі триває стрімкий розвиток інформаційних технологій, тож спеціалісти в цій сфері потрібні не лише в Україні. Надалі попит на них буде лише зростати. IT – це реальні перспективи Української держави, і наш факультет дає змогу ними скористатися.

Коротко про історію підрозділу. Факультет інформаційних технологій заснований у вересні 1996 року, коли приступили до навчання найперші 20 студентів. Нині тут на денній і заочній формах навчання нараховується близько 500 юнаків та дівчат. Такий показник засвідчує добрий статус підрозділу – число абітурієнтів, які бажають учитися на факультеті, постійно зростає. Ось, наприклад, тенденції останнього часу. Якщо у 2015–2016 н. р. на перший курс денного відділення було набрано 62-х колишніх школярів, то через рік зарахували вже 74-х студентів, а в 2017–2018 н. р. – 82-х. З урахуванням охочих учитися на заочному відділенні та випускників природничо-гуманітарного коледжу УжНУ, які побажали продовжити здобувати освіту на факультеті інформаційних технологій, у 2015–2016 н. р. було набрано 115 нових студентів, у 2016–2017 н. р. – 120, а у 2017– 2018 н. р. – 124. У 2018-2019 н.р. на факультет вступило 170 абітурієнтів. Причому число студентів-контрактників перевищило кількість тих, хто навчається коштом держбюджету. Тобто факультет з року в рік стає все більш привабливим і прибутковим.

Перспективи для абітурієнтів факультету. Факультет інформаційних технологій забезпечує підготовку фахівців з таких спеціальностей:

  • 121 – «Інженерія програмного забезпечення» (бакалавр, магістр);
  • 122 – «Комп’ютерні науки та інформаційні технології» (бакалавр, магістр та доктор філософії), на рівні бакалавра тут дві спеціалізації – «Комп’ютерні науки» й «Інформатика»;
  • 126 – «Інформаційні системи і технології» (бакалавр)

Професія ІТ-спеціаліста добре оплачувана. А студенти факультету інформаційних технологій працюють за фахом, починаючи вже з ІІІ курсу. З дипломом випускника ФІТ можна бути:

  • web-програмістом;
  • прикладним програмістом;
  • системним програмістом;
  • фахівцем з інформаційних технологій;
  • адміністратором баз даних;
  • інженером з програмного забезпечення комп’ютерів;
  • інженером з комп’ютерних систем;
  • інженером-системотехніком;
  • викладачем інформатики.

Які сертифікати потрібні для вступу на факультет?

Для вступу на факультет інформаційних технологій абітурієнт повинен надати сертифікати з таких дисциплін:

  • Українська мова та література
  • Математика
  • Фізика / Іноземна мова

Інформація для абітурієнтів, які хочуть вчитися за кордоном. Факультет інформаційних технологій активно підтримує зв’язки із закордонними закладами вищої освіти. Система подвійного диплома – ще одна вагома перевага нашого підрозділу, який співпрацює з Поморською академією (Польща). Нині там навчається близько 30 наших студентів.

Також минулого року (26.09.2018) була запущена нова магістерська програма співпраці з словацькою Школою економіки та менеджменту в публічному адмініструванні в Братиславі. Навчальна програма має стандартну тривалість – 1,5 року, включаючи практичні тренінги. Перші два семестри тривають на факультеті інформаційних технологій УжНУ (українською мовою), а третій – проходитиме в Братиславі (словацькою мовою). Це все зафіксовано у відповідному договорі про співпрацю між обома закладами.

Зустріч 26 вересня 2018 року: декан факультету інформаційних технологій І. Повхан (другий з правого боку) та проректор ДВНЗ «УжНУ» І. Король (третій зліва) зі словацькими колегами з Братислави
Зустріч 26 вересня 2018 року: декан факультету інформаційних технологій І. Повхан (другий з правого боку) та проректор ДВНЗ «УжНУ» І. Король (третій зліва) зі словацькими колегами з Братислави

16 квітня цього року відбулася повторна зустріч між керівництвом УжНУ та представниками Школи економіки та менеджменту в публічному адмініструванні в Братиславі (Словаччина). Були присутні ректор УжНУ Володимир Смоланка, начальник відділу міжнародних зв’язків Оксана Свєженцева, декан факультету інформаційних технологій Ігор Повхан та завідувач кафедри управління інформатикою та директор фінансів Школи економіки та менеджменту в публічному адмініструванні в Братиславі Любаш Цібак та проректор з міжнародних зв’язків словацького вишу Станіслав Філіп.

Сторони підтвердили наміри співпраці в галузі інформаційних технологій. Після навчання студенти отримуватимуть два дипломи – український та словацький – «айтішника» та економіста, точніше бізнес-аналітика. Відтак з’явиться можливість проходження практики за кордоном, у найвідоміших ІТ-компаніях держав Європейського Союзу, зокрема в ІВМ. Охочі зможуть отримати робочу візу й залишатися працювати в якійсь із країн Євросоюзу.

Ректор Ужгородського національного університету Володимир Смоланка, очільниця відділу міжнародних зв’язків Оксана Свєженцева ведуть переговори з словацькими колегами (16 квітня 2019 року)
Ректор Ужгородського національного університету Володимир Смоланка, очільниця відділу міжнародних зв’язків Оксана Свєженцева ведуть переговори з словацькими колегами (16 квітня 2019 року)
Старший викладач кафедри програмного забезпечення систем факультету інформаційних технологій Мирослава Дробнич
Старший викладач кафедри програмного забезпечення систем факультету інформаційних технологій Мирослава Дробнич

На факультеті інформаційних технологій реалізуються креативні ідеї студентів. Абітурієнтові буде цікаво дізнатися, що старший викладач Мирослава Дробнич та доцент Олексій Дробнич в Об’єднаних Арабських Еміратах створили програмне забезпечення для робота – помічника вчителя, що дістало високу оцінку міністра освіти ОАЕ.

Мирослава Дробнич є модератором та ідейним натхненником популярних заходів «StartUp Village» та «Hack Your Mind», які проводяться на факультеті відповідно з 2016 та 2018 років.

Завдяки популярному заходу «StartUp Village» креативні ідеї наших студентів стають реальністю. Серед членів журі «StartUp Village» – провідні спеціалісти та експерти ІТ-індустрії Закарпаття. Крім конкурсної програми, проводиться чимало лекцій та майстер-класів із таких перспективних напрямів, як програмування, інформатика, SMM та брендування, фінансова грамотність та інтелектуальна власність.

Переможці нагороджуються призами. Так у 2018 році головний приз – 10 000 грн – на дальшу реалізацію свого проекту отримав Микола Сисак з ідеєю створення веб-сайту для продажу архітектурних 3D-моделей «Planet 3D».

Цьогоріч «StartUp Village 2019» проходив 17–18 квітня. Переможцем цього стартапу виявилася команда «Cyber Spells» у складі чотирьох студентів факультету інформаційних технологій та одного представника стоматологічного факультету УжНУ. Їхній стартап «MoveOn» був «оцінений» переможним призом 10 000 гривень. Стартап присвячений розв’язанню проблем, які можуть виникнути під час автоперевезень.

Студенти та викладачі факультету інформаційних технологій – учасники хакатону «Hack Your Mind»
Студенти та викладачі факультету інформаційних технологій – учасники хакатону «Hack Your Mind»

Не менш цікавим заходом для креативних студентів є факультетський хакатон «Hack Your Mind», який почав проводитися з минулого року, причому для участі одразу набралося п’ять команд. Захід відбувся успішно. Головною його метою, окрім створення квесту, було навчитися працювати в команді і розподіляти обов’язки в її межах. У цьому році хакатон «Hack Your Mind» планується реалізувати ще раз.

А тепер познайомимося з кафедрами, які забезпечують навчальний процес на факультеті ІТ.

Кафедра програмного забезпечення систем факультету інформаційних технологій

Завідувач кафедри ПЗС, доц. Юрій Білак
Завідувач кафедри ПЗС, доц. Юрій Білак

Кафедра програмного забезпечення систем готує фахівців зі спеціальності 121 «Інженерія програмного забезпечення».

Випускники кафедри програмного забезпечення систем здобувають кваліфікацію «Фахівець з розробки та тестування програмного забезпечення».

Підготовка фахівця з інженерії програмного забезпечення у напрямку:

  • розробки програмного забезпечення для офісних систем;
  • системне та прикладне програмування;
  • адміністрування баз даних;
  • розробка інтернет клієнт-серверних систем та автоматизованих систем управління;
  • веб-технологій, дизайну та 3Д-моделювання;
  • низькорівневе програмування та захист інформації.

Випускники коледжів споріднених напрямів можуть поступати на кафедру ПЗС для здобуття кваліфікації фахівця з розробки та тестування програмного забезпечення за скороченим терміном навчання оскільки для них окрім навчання за контрактом ще й передбачається певна кількість держбюджетних місць

Кафедра інформаційних управляючих систем та технологій факультету інформаційних технологій

Завідувач кафедри ІУСТ, доц. Олександр Міца
Завідувач кафедри ІУСТ, доц. Олександр Міца

Кафедра інформаційних управляючих систем та технологій готує фахівців зі спеціальності 122 «Комп’ютерні науки», яка в свою чергу поділяється на дві спеціалізації:

  • «Комп’ютерні науки»
  • «Інформатика»

Випускники кафедри інформаційних управляючих систем та технологій здобувають кваліфікацію «Фахівець з розробки комп’ютерних програм».

Підготовка фахівця з алгоритмічного програмування, комп’ютерних наук та інформаційних технологій у напрямку:

  • алгоритмічне програмування;
  • крос-платформне програмування;
  • комп’ютерна схемотехніка та архітектура комп’ютерів;
  • інтелектуальний аналіз даних;
  • організація та обробка електронної інформації;
  • платформи корпоративних інформаційних систем;
  • захист інформації;
  • програмування та підтримка веб-застосувань;
  • інтелектуальні інформаційні системи.

Якісній підготовці айтішника-професіонала сприяє й олімпіадний рух, подвижником якого є доцент Олександр Міца. Успіхи студентів факультету інформаційних технологій відомі цілому світові. Суттєво підсилив олімпіадний рух на факультеті перехід на кафедру ІУСТ знаного олімпіадного «бійця» Сергія Вапнічного. Відомими є успіхи факультету у сфері робототехніки. Так, під керівництвом доцента кафедри ІУСТ О.М. Левчука студенти, які займаються в гуртку з робототехніки, виграли «срібло» на Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності (робототехніка) WorldSkills Ukraine у 2017 році.

Кафедра інформатики та фізико-математичних дисциплін факультету інформаційних технологій

Завідувач кафедри ІФМД, доц. Олександр Лавер
Завідувач кафедри ІФМД, доц. Олександр Лавер

Кафедра інформатики та фізико-математичних дисциплін готує фахівців зі спеціальності 126 «Інформаційні системи та технології».

Випускники кафедри інформаційних управляючих систем та технологій здобувають кваліфікацію «Фахівець з інформаційних систем та технологій».

Підготовка фахівця з інформаційних систем та технологій у напрямку:

  • проектування та аналізу інформаційних та інтелектуальних систем;
  • програмування та організації баз даних та баз знань;
  • комп’ютерних мереж, WiFi мереж та IP-телефонії;
  • основ комп’ютерної безпеки систем та прикладної криптографії;
  • систем обробки інформації та низькорівневого програмування.

У рамках цієї спеціальності, передбачені, зокрема, такі дисципліни, як «Проектування та дизайн цифрових продуктів», «Об’єктно-орієнтоване програмування», «Крос-платформне програмування», «WiMAX мережі», «IP-телефонія», «Комп’ютерний дизайн і 3D-моделювання», «Мікроконтролерні та робототехнічні системи», «Технології захисту інформації», «Провідні та безпровідні мережі», «Проектування та дизайн цифрових продуктів», «Об’єктно-орієнтоване програмування», «Крос-платформне програмування», «WiMAX мережі», «IP-телефонія», «Комп’ютерний дизайн і 3D-моделювання», «Мікроконтролерні та робототехнічні системи», «Технології захисту інформації», «Провідні та безпровідні мережі».

Наші побажання до абітурієнтів 2019 року. Цікавишся ІТ-технологіями, мрієш створювати речі, що змінюють життя людства і навчатися в професіоналів, відомих у світі? Тоді факультет інформаційних технологій Ужгородського національного університету для тебе!

Інформацію підготував завідувач кафедри інформатики та
фізико-математичних дисциплін, доцент Олександр Лавер
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.