Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Факультет історії та МВ науковою конференцією вшанував 90-річчя професора Едуарда Балагурі

Згадати науковця-археолога та закладені ним основи міжнародної дружби, представити свої доробки зібралися провідні історики та археологи Молдови, Румунії, Словаччини, Угорщини, Галичини, Буковини та Закарпаття

0 58 285
«Шкода, що в минуле не існує дверей», – цей вислів згадуємо щоразу, коли помічаємо, що поряд з нами нема відданих друзів, поважних колег, сповнених мудрістю вчителів, до теплого товариства яких ми звикли за десятиріччя спілкування. Лишається одне: озирнутися і на мить оживити в пам’яті приємні моменти минувшини. Для тисяч істориків різних поколінь калейдоскоп миттєвостей переповнить харизматична постать професора Едуарда Балагурі.

Факультет історії та МВ науковою конференцією вшанував 90-річчя професора Едуарда Балагурі24 вересня у приміщенні Археологічного музею УжНУ, названого на честь нинішнього ювіляра, відбулася наукова конференція «Проблемні питання давньої історії Карпатського ареалу», присвячена 90-річчю з дня народження відомого вченого. Згадати науковця, закладені ним основи міжнародної дружби, представити свої доробки зібралися провідні історики та археологи Молдови (Аурел Заноч), Румунії (Лівіу Марта), Словаччини (Мартін Прісташ), Угорщини (Аттіла Тюрк і Максим Мордовін), Галичини (Ярослав Погоральський), Буковини (Віталій Калініченко) та Закарпаття (Іван Мандрик, Йосип Кобаль, Олександр Бандровський, Павло Пеняк, Барнабаш Кейс, Ігор Прохненко, Олександр Дзембас, Володимир Мойжес).

Надія Керецман
Надія Керецман

Модераторка конференції, завідувачка кафедри археології, етнології та культурології УжНУ Надія Керецман визначила безлімітність часового простору доповідей – і зустріч почалася.

Іван Вовканич
Іван Вовканич

Вітальне слово декана ФІМВ УжНУ проф. Івана Вовканича не вичерпувалося офіціозом, а налаштувало присутніх на теплі спогади про Едуарда Альбертовича. Хто знав його лічені хвилини, може розповідати про нього годинами, а кому пощастило перебувати поряд роками – може перетворити свої спогади на нескінченність.

Згадавши ключові моменти біографії вченого та колеги, всі, затамувавши подих, переглянули документальний фільм про професора з циклу «Книга життя», який налаштував присутніх на дальшу роботу.

Виступи були присвячені актуальним науковим проблемам, пов’язаним зі сферами інтересів Е.А. Балагурі. Найбільші блоки – археологія епохи бронзи і доби середньовіччя. Після плідної праці учасники перейшли до кулуарного спілкування й привітань від керівництва університету. Вітання ректора УжНУ Володимира Смоланки та проректора Олександра Сливки супроводжувалися фотосесією на фоні символіки та атрибутики вишу.

Факультет історії та МВ науковою конференцією вшанував 90-річчя професора Едуарда БалагуріНа товариській зустрічі вирішили увіковічнити 90-у річницю з дня народження Едуарда Альбертовича збірником матеріалів, перегортання сторінок якого підживлюватиме пам’ять до наступного ювілею.

За інформацією факультету історії та міжнародних відносин УжНУ
Фото – Віталія Завадяка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.