Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

ФІМВ підписав угоду про співпрацю з Чеським центром у Києві

Першим результатом співпраці є відкриття сучасної авдиторії ім. Томаша Гарріга Масарика на факультеті та закупівля двох десятків книг – наукової літератури з історії Чехії

0 223
17 лютого в Археологічному музей ім. Е.Балагурі на факультеті історії та міжнародних відносин відбулося урочисте підписання договору про співпрацю між Чеським центром у Києві й факультетом історії та міжнародних відносин УжНУ. Також урочисто відкрили іменну аудиторію Тамаша Гарріга Масарика на кафедрі модерної історії України та зарубіжних країн.

ФІМВ підписав угоду про співпрацю з Чеським центром у КиєвіНа зустрічі були присутні представники відділу міжнародних відносин УжНУ, фонду Visa, викладачі та студенти факультетів історії та МВ, туризму та МК, журналісти.

Модерував зустріч завідувач кафедри модерної історії України та зарубіжних країн, один із ініціаторів підписання угоди Ігор Шніцер.

Іван Вовканич
Іван Вовканич

Першим виступив декан факультету історії та міжнародних відносин Іван Вовканич: «Радий вітати керівництво Чеського центру в Києві від імені Ужгородського національного університету. Хочу відзначити, що наша співпраця з Чеською Республікою демонструє позитивну динаміку, зокрема УжНУ співпрацює з багатьма чеськими ВНЗ: з Карловим університетом у Празі, вишами у Градець-Кралове, Падубіце, університетом Палацього в Оломоуці, Південночеським університетом у Чеських Будейовіцах. І, до речі, вже цього семестру 5 студентів нашого факультету розпочали дистанційне стажування у Градець-Кралове.

ФІМВ підписав угоду про співпрацю з Чеським центром у КиєвіРозробка спільних освітніх програм, реалізація міжнародних проєктів, спільна робота з докторантами та аспірантами, спільні наукові програми та публікації – це основні вектори та пріоритети нашої співпраці сьогодні і в майбутньому».

Також декан нагадав, що в УжНУ, на кафедрі словацької філології філфаку, працює лекторка чеської мови Петра Зламана: «Чудово, коли студенти можуть вивчати чеську мову та культуру безпосередньо від її носія». А на факультеті успішно діє спеціалізація «Центральноєвропейські студії», у рамках якої студенти поглиблено вивчають історію та культуру Чехії та мають можливість вивчати чеську мову.

Радка Рубіліна
Радка Рубіліна

«Ми високо цінуємо підтримку Чеської Республіки для розвитку нашого університету. Радий, що вже сьогодні маємо її перші позитивні плоди – іменну авдиторію ім. Томаша Масарика. Також Чеським центром був придбаний комплект літератури з богемістики для цієї неї, що стане в пригоді не тільки студентам-історикам, а й міжнародникам. Переконаний, що від сьогодні наша співпраця набуде нової позитивної динаміки та нового розгону».

Голова Чеського центру в Києві при Посольстві Чеської Республіки в Україні, докторка філософії Радка Рубіліна: «Приємно, що сьогодні на події так багато зацікавлених осіб. Хочу відзначити, що функції Чеського центру в Україні відрізняються від подібних центрів в інших країнах. Основне завдання – укладати культурні, наукові та комунікативні зв’язки між Чеською Республікою та Україною, в тому числі завдяки широкій мережі представництв. І Чеський центр на Закарпатті має великий потенціал, єдиний, що працює так активно. І це чудово, коли люди в малих містечках мають таке потужне бажання співпрацювати».

Пані Радка також презентувала перший цьогорічний випуск газети, яка безкоштовно розповсюджується Чеським Центром. У цьому випуску, окрім традиційних рубрик про діяльність Центру та освітні можливості в Чехії, йшлося про перший українськомовний вихід книги «R.U.R.» чеського фантаста Карела Чапека, а також про діяльність Чеського представництва в Ужгороді.

Презентація проєкту «Чеський спадок в Україні»
Презентація проєкту «Чеський спадок в Україні»
Наталія Габчак
Наталія Габчак

Любов Павлишин, керівниця Чеського центру в Ужгороді, презентувала проєкт «Чеський спадок в Україні». Це міжнародний україно-чеський проєкт, який має на меті створити новий туристичний аудіовізуальний маршрут та презентувати чеську спадщину Ужгорода. До проєкту залучені вже знані дослідники чеської історії на Закарпатті. Зокрема, дослідники чеського архітектурного модернізму Ліна Дегтярьова та Олег Олашин, доцент кафедри археології, етнології та культурології Павло Худіш. Протягом проєкту планується розробити аудіовізуальний маршрут з 30 точками – пам’ятками чеської спадщини.

Руслана Жовтані
Руслана Жовтані

Також слово мала деканеса факультету туризму та міжнародних комунікацій Наталія Габчак. Вона зазначила, що в майбутньому Чеський центр може продовжити співпрацю з іншими підрозділами університету, в тому числі і з факультетом туризму. А заступниця деканеси з міжнародних зв’язків Руслана Жовтані також розповіла про чесько-українську співпрацю на факультеті.

Після вступних слів відбулося урочисте підписання угоди про культурне та наукове співробітництво між Чеським центром у Києві та факультетом історії та міжнародних відносин УжНУ.

Ігор Шніцер
Ігор Шніцер

Виступив також завідувач кафедри модерної історії України та зарубіжних країн Ігор Шніцер. Він відзначив, що викладачі факультету ведуть активну наукову роботу у співпраці з колегами з Чеської Республіки: «Наприклад, і я, і декан Іван Вовканич досліджуємо чесько-українські відносини. Знаковою подією і показником співпраці стала спільна конференція 2013 року у Карловому університеті, результатом якої стало видання збірника публікацій. Наші науковці проходять різні стажування за підтримки Вишеградського фонду, фонду Visa тощо. На факультеті ми також готуємо фахівців з історії Центрально-Східної Європи, в тому числі  Чехії», – розповів пан доцент.

Галина Гичка
Галина Гичка

Студентка IV курсу напряму «Центральноєвропейські студії» Галина Гичка: «Я зі своїми одногрупниками неодноразово мала нагоду долучатися до подій, які організовував Чеський центр, і неймовірно рада, що така потужна культурна інституція буде співпрацювати з нашим факультетом. Врешті, це можливість глибше проникнути в чеську історію та мову. Впевнена, що й подаровані книги стануть дуже помічними при підготовці до практичних занять та наукових робіт».

Учасники зустрічі
Учасники зустрічі

Співпраця між Чеським центром та УжНУ є чудовою можливістю посилити міжнародні зв’язки, сприяти науковій мобільності та розвитку університету. І саме відкриття іменної авдиторії ім. Томаша Масарика є першим кроком до посилення дружніх чесько-українських відносин у цілому.

Галина Гичка,
фото Влади Джанди
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.